13882066_covr
Rss

Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Evaluatie van de IWMD-vraagstelling causaal verband bij ongeval – resultaten van een enquête en opties voor revisie

Trefwoorden onafhankelijke expertise, letselschade, privaatrecht, aansprakelijkheidsrecht, Ongevalsgevolgen
Auteurs Drs. A.M. Reitsma, Dr. L.G. Koudstaal, Drs. D. van Arkel e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    De ‘Vraagstelling causaal verband bij ongeval’ van de Interdisciplinaire Werkgroep Medische Deskundigen (IWMD) is sinds haar verschijnen in 2004 uitgegroeid tot de standaardvraagstelling voor onafhankelijke deskundigen in letselschadezaken. De meest recente versie van de zogenoemde IWMD-vraagstelling dateert van januari 2010 en is dus inmiddels ruim twaalf jaar in gebruik. Vanuit de praktijk wordt al enige tijd aangedrongen op een revisie. In overleg tussen De Letselschade Raad, de Nederlandse Vereniging van Geneeskundig Adviseurs in particuliere Verzekeringszaken (GAV) en de Vrije Universiteit Amsterdam is een werkgroep gevormd, die eind 2019 een enquête over de IWMD-vraagstelling heeft verspreid onder professionals werkzaam in de letselschade. In dit artikel bespreken de auteurs de resultaten van deze enquête en de opties voor mogelijke revisie die daaruit lijken voort te vloeien. De volledige resultaten van de enquête, de hier geformuleerde opties voor revisies en andere relevante documenten zijn te raadplegen op de website van De Letselschade Raad. Professionals uit de letselschadebranche wordt gevraagd daarop hun visie te geven.


Drs. A.M. Reitsma
Drs. A.M. Reitsma is verzekeringsarts Register Geneeskundig Adviseur (RGA) en medisch adviseur bij ASR verzekeringen, en onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dr. L.G. Koudstaal
Dr. L.G. Koudstaal is verzekeringsarts Register Geneeskundig Adviseur (RGA) en medisch adviseur bij Univé Rechtshulp.

Drs. D. van Arkel
Drs. D. van Arkel is verzekeringsarts en forensisch arts bij KNMG en medisch adviseur bij Lechner Consult.

Prof. dr. mr. A.J. Akkermans
Prof. dr. mr. A.J. Akkermans is hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

De toepassing van de Wet Affectieschade in de rechtspraak

Trefwoorden schadevergoeding, smartengeld, shockschade, letselschade, aansprakelijkheid
Auteurs Mr. J. Mantel
SamenvattingAuteursinformatie

    De Wet Affectieschade is inmiddels ruim 2,5 jaar in werking. In deze bijdrage wordt ingegaan op de vraag hoe in de afgelopen jaren invulling is gegeven aan de Wet Affectieschade in de rechtspraak. Daarbij zullen enkele in de literatuur gesignaleerde vraagstukken en kanttekeningen inzake de toepassing van de Wet Affectieschade het kader vormen. In het bijzonder wordt ingegaan op de vaste kring van de gerechtigden, de hardheidsclausule en de reikwijdte van het met de inwerkingtreding van de wet geïntroduceerde begrip ‘ernstig en blijvend letsel’.


Mr. J. Mantel
Mr. J. Mantel is recent afgestudeerd in het privaatrecht en het arbeidsrecht.
Artikel

Het productbegrip bij productaansprakelijkheid aan de hand van drie arresten

Trefwoorden kanalisatie, software, AI, informatie, product
Auteurs Mr. dr. G.M. Veldt
SamenvattingAuteursinformatie

    In een drietal recente arresten komt het productbegrip uit de richtlijn productaansprakelijkheid (85/374/EEG) aan de orde. De arresten laten zien dat wat een product is lang niet altijd eenduidig valt te beantwoorden, hetgeen consequenties kan hebben voor het verhaal van schade door letselschadeslachtoffers op grond van de regeling productaansprakelijkheid. Reden genoeg om deze arresten te bespreken, aan de hand daarvan bepaalde aspecten van het productbegrip uit te lichten en in te gaan op welke voor de letselschadepraktijk relevante aanpassingen in het verlengde van die drie uitspraken mogelijk in de toekomst ophanden zijn.


Mr. dr. G.M. Veldt
Mr. dr. G.M. Veldt is universitair docent bij de afdeling Civiel recht van het Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Leiden. Zij maakt deel uit van het Empirical Legal Studies@Leiden-team, dat deels wordt gefinancierd uit de beschikbaar gestelde sectorgelden.
Artikel

A comparative law analysis of no-fault comprehensive compensation funds: international best practice & contemporary applications

Trefwoorden no-fault, alternative compensation system, tort remedies, socio-legal frameworks, access to justice
Auteurs K. Watts
SamenvattingAuteursinformatie

    Compensation funds in different jurisdictions have varying functions and objectives to remedy loss. This doctoral research addresses the significant knowledge gap in relation to no-fault comprehensive compensation funds. These are a single publicly-managed structure that provides a wide, compulsory and complete replacement for tort remedies.
    The research identifies the hallmarks of these funds’ successful establishment, administration, operation and further development. This includes analysis of the functional harms covered, compensation quantum and funding. There is also a novel first principles analysis of the interaction between large funds and human rights law. These analyses inform concrete recommendations for the legislative improvement of existing funds, new funds, and the framework’s application to contemporary liability problems.


K. Watts
K. Watts (PhD in Law) is Postdoctoral Researcher at the University of Antwerp.
Jurisprudentie

Mag een advocaat (zijn cliënt laten) liegen?

RvD ’s-Hertogenbosch 6 december 2021, ECLI:NL:TADRSHE:2021:204

Trefwoorden tuchtrecht, fraude, personenschade
Auteurs Mr. P. Oskam
SamenvattingAuteursinformatie

    Twee verzekeraars dienen tuchtklachten in tegen de advocaat van een slachtoffer. Naar het oordeel van de Raad van Discipline heeft de advocaat tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld, omdat hij zich niet als advocaat heeft teruggetrokken nadat zijn cliënt leugenachtige verklaringen aan de verzekeraar had verstrekt. De advocaat heeft een verkeerde voorstelling van zaken aan de verzekeraar gegeven. De klacht wordt gegrond verklaard en aan de advocaat wordt de maatregel van berisping opgelegd.


Mr. P. Oskam
Mr. P. Oskam is advocaat bij Kennedy Van der Laan Advocaten te Amsterdam.