Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Article

De Belgische beroepsziekteregeling

Trefwoorden beroepsziekten, arbeidsongeschiktheid, burgerrechtelijke immuniteit, sociale zekerheid
Auteurs Dr. L. Vanhooff
Auteursinformatie

Dr. L. Vanhooff
Dr. L. Vanhooff is verbonden aan de Universiteit van Antwerpen.
  • Samenvatting

      De Belgische beroepsziekteregeling kenmerkt zich door de vereiste link tussen werk en ziekte. Werknemers die een ziekte hebben opgelopen door hun werk die ook inherent is aan het werk, hebben recht op een vergoeding. Deze vergoeding is forfaitair, berekend in functie van de arbeidsongeschiktheid van het slachtoffer en zijn (voormalig) loon. De bewijslast van slachtoffers is vereenvoudigd: zij hoeven geen fout van hun werkgever aan te tonen. Voor beroepsziekten die op de zogenaamde beroepsziektelijst staan, volstaat het aan te tonen dat zij aan deze ziekte lijden, en dat die door het werk is veroorzaakt (tijdens het werk en inherent aan het werk). Ziekten die niet op de lijst staan, kunnen ook recht geven op vergoeding, maar vereisen een zwaardere bewijslast (het werk is de determinerende oorzaak). De werkgever is verplicht zijn werknemers te verzekeren bij de sociale zekerheidsinstelling Fedris, maar geniet tevens een burgerrechtelijke immuniteit. Het wordt gefinancierd door werkgevers- en werknemersbijdragen aan de sociale zekerheid.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.