Zoekresultaat: 4 artikelen

x
Artikel

Access_open A Plea for Rigorous Conceptual Analysis as a Central Method in Transnational Law Design

Offer and Acceptance as Juridical Acts in the Draft Common Frame of Reference as a Case in Point

Tijdschrift Law and Method, 2013
Trefwoorden DCFR, Conceptual Analysis, Juridical Acts, Transnational Law Design
Auteurs Rudolf Rijgersberg en Hester van der Kaaij
SamenvattingAuteursinformatie

    Although shared legal problems are generally easily identified in transnational law design, it is considerably more difficult to design frameworks that transcend the peculiarities of local law univocally. The following exposition is a plea for giving more prominence to rigorous conceptual analysis in transnational law design in order to disambiguate the terms used in such frameworks. It does this by taking the formation of contracts in the model rules of the Draft Common Frame of Reference (DCFR) as a case in point. A conceptual analysis of the basic legal notion ‘juridical act’ in its model rules for contract law shows that the DCFR allows for two mutually conflicting interpretations of contract formation that are by no means fictional. A rigorous conceptual analysis of basic legal notions in the formative stages of transnational law design would have prevented a conflation of two legal traditions resulting in an ambiguous legal framework. As such it is an indispensable method for achieving a univocal interpretation of the legal end product.


Rudolf Rijgersberg
Rudolf Rijgersberg is assistant professor Methods and Foundations of Law at Maastricht University.

Hester van der Kaaij
Hester van der Kaaij is promovendus PhD candidate in Legal Theory at Maastricht University.
Diversen

Access_open Paradigms and Critical Learning

Tijdschrift Law and Method, 2013
Auteurs Rob van Gestel
Auteursinformatie

Rob van Gestel
Rob van Gestel is professor of Theory and Methods of Legislation at Tilburg University.
Artikel

Schadevergoeding bij ontbinding van een (duur)overeenkomst en Vos/TSN

Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht, Aflevering 10 2011
Trefwoorden TSN, ontbinding, schade, voordeel, contractsbelang
Auteurs Mr. D.A. van der Kooij
SamenvattingAuteursinformatie

    Op systematische wijze worden diverse aspecten van schadevergoeding bij ontbinding van een (duur)overeenkomst ex art. 6:277 BW beschreven: concrete en abstracte begroting, voordeelstoerekening en de schadebeperkingsplicht. Tevens wordt betoogd dat in de literatuur uit het arrest Vos/TSN (NJ 2011, 43) verschillende onjuiste conclusies over voornoemde onderwerpen worden getrokken.


Mr. D.A. van der Kooij
Mr. D.A. van der Kooij is advocaat bij Houthoff Buruma te Den Haag.
Artikel

Fraternalisme en trouw aan het gegeven woord

Tijdschrift Contracteren, Aflevering 4 2009
Trefwoorden schadevoorkomingsplicht, partijautonomie, fraternalisme
Auteurs Prof. mr. A.L.M. Keirse
SamenvattingAuteursinformatie

    Keirse stelt dat er aanleiding is om niet langer – zoals in de klassieke benadering geschiedt – de gehoudenheid om rekening te houden met andermans belangen als uitzondering te beschouwen op de werkelijke kern van het contractenrecht – die men in de partijautonomie zou moeten zoeken –, maar andersom deze gehoudenheid als kern van het contractenrecht te betitelen. Partijen die in onderhandeling treden over het sluiten van een overeenkomst komen tot elkaar te staan in een bijzondere door de redelijkheid en billijkheid beheerste maatschappelijke rechtsverhouding. Dit brengt mee dat partijen niet alleen uitvoering dienen te geven aan de verbintenissen die zij met zoveel woorden op zich nemen, maar ook dat zij in ruimere zin over en weer gehouden zijn om eventuele schade te voorkomen. Keirse noemt deze plicht de schadevoorkomingsplicht en stelt dat die begint in de precontractuele fase en doorloopt tijdens de overeenkomst en daarna.


Prof. mr. A.L.M. Keirse
Prof. mr. A.L.M. Keirse is hoogleraar burgerlijk recht aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht en raadsheer bij het Hof Arnhem.
Interface Showing Amount
U kunt door de volledige tekst zoeken naar alle artikelen door uw zoekterm in het zoekveld in te vullen. Als u op de knop 'Zoek' heeft geklikt komt u op de zoekresultatenpagina met filters, die u helpen om snel bij het door u gezochte artikel te komen. Er zijn op dit moment twee filters: rubriek en jaar.