Zoekresultaat: 3 artikelen

x
De zoekresultaten worden gefilterd op:
Tijdschrift Justitiële verkenningen x Jaar 2014 x Rubriek Artikel x
Artikel

Illegale pesticiden en voedselcriminaliteit

Tijdschrift Justitiële verkenningen, Aflevering 2 2014
Trefwoorden illegal pesticides, organized crime, counterfeit, parallel trading arrangements, food crime
Auteurs Ch.I. Sambrook
SamenvattingAuteursinformatie

    Counterfeiting is a major worldwide crime problem and one with demonstrable links to organized criminality. The production and distribution of fake plant protection products is no exception, the proliferation of such products within the European Union owing much to the abuse of parallel trading arrangements and the high profit, low risk opportunity it presents to organized crime groups. It is also a particularly insidious crime; these chemicals are untested and unapproved for use and they pose a serious economic, environmental and human health threat. Of particular concern is the potential for residues from illegal pesticides to persist in harvested crops to then be found in foodstuffs. It is argued that this should be regarded as a food crime.


Ch.I. Sambrook
Christopher Ian Sambrook, MSc is ruraal criminoloog. Hij is als onderzoeker verbonden aan de Harper Adams University in Shropshire in het Verenigd Koninkrijk. Hij is tevens technisch adviseur van het Thames Valley Police Operation Silo Initiative, gericht op het vergaren van inlichtingen over deze specifieke vorm van fraude en met name de mogelijke banden met de georganiseerde misdaad. E-mail: csambrook@harper-adams.ac.uk.
Artikel

Zwarte kaviaar

Over criminele netwerken, illegale handel en de bedreiging van de steur

Tijdschrift Justitiële verkenningen, Aflevering 2 2014
Trefwoorden black caviar, Caspian Sea, sturgeon population, illegal fishing, illegal trading
Auteurs D. Siegel en D. van Uhm
SamenvattingAuteursinformatie

    The trade in caviar has a rich and colorful history, influenced over thousands of years by many cultures, societies and in the last decades by regulation. Based on qualitative research, including literature, media analysis and interviews, this article presents the first preliminary results of the authors’ ongoing research. The value of caviar is historically discovered in the context of social change, political relationships and environmental change and the role of organized crime is described, as the scarcity of caviar has offered the unique opportunity to fish illegally, smuggle and trade contraband to mainly European countries with millions in profits. Although due to overexploitation ‘wild caviar’ is increasingly difficult to obtain, the demand in the context of exclusivity and scarcity remains intact by the upper class society desire for edible gold.


D. Siegel
Prof. dr. Dina Siegel is als hoogleraar Criminologie verbonden aan het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht.

D. van Uhm
Drs. Daan van Uhm is als promovendus en junior universitair docent werkzaam bij het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht.
Artikel

Kwetsbaarheid voor voedselfraude in de vleessector

Tijdschrift Justitiële verkenningen, Aflevering 2 2014
Trefwoorden food fraud, meat sector, melamine scandal, adulterants, food analysing techniques
Auteurs S. van Ruth en W. Huisman
SamenvattingAuteursinformatie

    Food fraud is as old as mankind but has advanced in the last decades. Fraud regarding the gross composition of food has progressed in the direction of the addition of unconventional adulterants. Furthermore, consumers are more and more interested in how and where their foods are produced and pay price premiums for organic foods, fair trade, animal welfare considering, and sustainable food products. Since these products are very similar to their conventional counterparts in terms of composition, they provide an additional challenge. The knowledge regarding occurrence, type of meat fraud, causes and damage caused to the sector is limited. There is a need for extensive identification of the vulnerabilities and criminogenic factors. These insights offer leads for detection and prevention. The article deals with a first step into the inventory of these vulnerabilities and factors affecting meat fraud, by assessing fraud risks related to products, companies and the meat supply chain.


S. van Ruth
Prof. dr. ir. Saskia van Ruth is als hoogleraar Voedselauthenticiteit verbonden aan de Food Quality and Design Group en het Rikilt – Instituut voor Voedselveiligheid van de Universiteit Wageningen.

W. Huisman
Prof. dr. mr. Wim Huisman is hoogleraar Criminologie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Interface Showing Amount
U kunt door de volledige tekst zoeken naar alle artikelen door uw zoekterm in het zoekveld in te vullen. Als u op de knop 'Zoek' heeft geklikt komt u op de zoekresultatenpagina met filters, die u helpen om snel bij het door u gezochte artikel te komen. Er zijn op dit moment twee filters: rubriek en jaar.