mr. Diederik Meijer

prof. dr. Alessandra Palmigiano

mr. dr. Anja Eleveld

mr. Esra Turunc

mr. Lars de Heer

mr. Reza Zeldenrust
  • Samenvatting

      Het civiele recht bevat veel open normen, waarbij de wetgever vage en voor interpretatie vatbare criteria in een rechtsregel opneemt. Dit biedt de rechter de mogelijkheid het recht te vinden in een veelheid van verschillende situaties, waarin tijdens het wetgevingsproces moeilijk kan worden voorzien. Open normen en concepten worden niet concreet en volledig gedefinieerd. Hierdoor zijn zij inhoudelijk tot op zekere hoogte onbepaald en moeten zij iedere keer opnieuw worden geïnterpreteerd. Een nadeel van het gebruik van open normen is echter dat zij tot rechtsonzekerheid en de mogelijkheid van inconsistentie in de rechtstoepassing kunnen leiden.
      Dit artikel beschrijft de toepassing van systematische rechtspraakanalyse, een methode van empirisch-juridisch onderzoek en brengt de open norm ‘verwijtbaar handelen of nalaten als redelijke grond voor de ontbinding van de arbeidsovereenkomst’ inhoudelijk volledig in kaart. Het evalueert met die categorisering de beschrijving van deze open norm in de vakliteratuur en onderzoekt de toepassing van de redelijkheidstoets in de casuïstiek.
      Het artikel vormt een belangrijke aanvulling op de beschrijvingen van deze open norm in de bestaande literatuur en analyseert de waarde van deze vorm van empirisch-juridisch onderzoek in breder verband.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.