Markt & Mededinging

Article

De geografische reikwijdte van een enkele voortdurende inbreuk

Kartelaansprakelijkheid buiten de Uniegrenzen

Trefwoorden mededinging, kartelschade, private handhaving
Auteurs Friso Oostenbrink
DOI
Auteursinformatie

Friso Oostenbrink
J.F. Oostenbrink LLM MA BSc is advocaat bij Dentons Europe LLP. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
  • Samenvatting

      Met het vaststellen van een enkele voortdurende inbreuk (single continuous infringement) kunnen verschillende mededingingsbeperkende gedragingen die worden gekenmerkt door een gemeenschappelijk doel als één overtreding worden bestraft. De enkele voortdurende inbreuk is in de literatuur over het algemeen aangemerkt als een puur formele rechtsfiguur. Dit artikel betoogt echter dat het vaststellen van een enkele voortdurende inbreuk materiële implicaties heeft, hetgeen meebrengt dat ook gedragingen die geen (directe) impact hebben op de Europese markt toch onder het kartelverbod van artikel 101 VWEU en het daaruit voortvloeiende recht op vergoeding van schade vallen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de privaatrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen bij wereldwijde kartels.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.