Onderneming en Financiering

Practice

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie en bescherming van schuldeisers van geturbo­liquideerde vennootschappen

Trefwoorden transparantie, feitelijke vereffening, bestuurdersaansprakelijkheid, financiële verantwoording, informatie aan schuldeisers
Auteurs M.Y. Nethe en J.B. Wezeman
DOI
Auteursinformatie

M.Y. Nethe
Mr. dr. M.Y. (Miriam) Nethe is als universitair docent Handelsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

J.B. Wezeman
Prof. mr. J.B. (Jan Berend) Wezeman is als hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Samenvatting

      De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie voorziet in een verplichting van het bestuur aan het einde van het leven van de rechtspersoon bepaalde stukken op te stellen en deze stukken te deponeren bij het handelsregister. De wetgever beoogt het vertrouwen in de regeling van turbo­liquidatie te vergroten en de bescherming van schuldeisers van ontbonden rechtspersonen te verbeteren. Auteurs bespreken de kernbepalingen van de wet en gaan in op de vraag of de positie van schuldeisers van met name vennootschappen daadwerkelijk wordt verbeterd. Geconcludeerd kan worden dat schuldeisers weliswaar inzicht krijgen in de laatste vermogenstoestand voorafgaand aan de ontbinding, maar niet zonder meer in het gehele verloop van de feitelijke vereffening. Veel zal afhangen van de kwaliteit van de gedeponeerde stukken en van de rechter die betrokken wordt bij mogelijke routes tot herstel.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.