Arbeidsrechtelijke Annotaties

Case Law

Bescherming van werknemers in het IPR – grenzen en contouren

HvJ EU 20 oktober 2022, C-604/20, ECLI:EU:C:2022:807, TRA 2023/25, m.nt. M.A.N. van Schadewijk, EELC 2023/1, m.nt. J.H. Even (ROI Land Investments)

Trefwoorden Bevoegdheid, Kwalificatie, Arbeidsovereenkomst, Consumentencontract, Exclusieve werking
Auteurs Prof. mr. A.A.H. van Hoek
DOI
Auteursinformatie

Prof. mr. A.A.H. van Hoek
Prof. mr. A.A.H. (Aukje) van Hoek is hoogleraar IPR en burgerlijk procesrecht aan de Universiteit van Amsterdam, wetenschappelijk adviseur bij het Internationaal Juridisch Instituut te Den Haag, redacteur van NIPR en auteur van Tekst en Commentaar Arbeidsrecht (voor het IPR).
  • Samenvatting

      Het HvJ EU beantwoordt in het arrest ROI Land Investment twee voor de internationale praktijk belangrijke vragen: Welke bevoegdheidsregel is van toepassing op een in het kader van een arbeidsrelatie gemaakte afspraak met een ander concernonderdeel dan de formele werkgever: die voor arbeidsovereenkomsten, voor consumentencontracten of voor overeenkomsten in het algemeen? En is er nog ruimte voor toepassing van de nationale bevoegdheidsregels als artikel 21 lid 2 van Verordening Brussel I bis bevoegdheid verleent aan een rechter van een EU-lidstaat? Het antwoord op de tweede vraag is een duidelijk – en volgens de auteur te betreuren – ‘nee’. Het antwoord op de eerste vraag daarentegen roept nogal wat vragen op, bijvoorbeeld over de kwalificatie van aandelen- en optieregelingen. Een vervolgvraag aan het HvJ EU ligt daar voor de hand.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.