Drs. Lous Krechtig
Lous Krechtig is sociaal psycholoog, is als methodiekontwikkelaar werkzaam bij de Transfergroep Rotterdam en is lid van de kenniskring ‘Werken in Justitieel Kader’.
  • Samenvatting

      In dit artikel wordt vastgesteld dat er weinig aandacht is voor de morele dimensie van het werken in gedwongen kader. Van de werker wordt gevraagd om een goed ‘prosociaal rolmodel’ te zijn. Vóór de methodische vraag hoe dit te doen met behulp van bestaande aanpakken, ligt de inhoudelijke vraag: welke ‘conventionele waarden’ draagt de werker uit?Het artikel kijkt kritisch naar de veelgekozen theoretische invalshoek van Kohlberg, waarbij het niveau van het morele redeneren aangrijpingspunt voor methodisch handelen is en stelt vragen bij het veelgehanteerde begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’. Conclusie is dat de inhoud van de uit te dragen moraal te weinig aan de orde is. Aanbeveling is om onderzoek naar best practices op dit gebied te doen en beleidsmatig aandacht te schenken aan het morele klimaat van de organisatie en de manier waarop dit in het contact tussen werkers en cliënten tot uitdrukking dient te komen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.