RegelMaat

Article

Geschikt, evenredig en uitvoerbaar

Wetgevingsadvisering door de Afdeling advisering van de Raad van State

Trefwoorden samenhang, transparantie, beoordelingskader, wetgevingskwaliteit, beleidskwaliteit
Auteurs T.J. van Ernst en R.J.M. van den Tweel
DOI
Auteursinformatie

T.J. van Ernst
Mr. T.J. (Tom) van Ernst is wetgevingsadviseur bij de Directie advisering van de Raad van State.

R.J.M. van den Tweel
Mr. R.J.M. (Ronald) van den Tweel is Staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State en redacteur van RegelMaat.
  • Samenvatting

      De Afdeling advisering van de Raad van State is de hoogste onafhankelijk adviseur in laatste instantie van de regering en Staten-Generaal over wetgevingsaangelegenheden. Kortgeleden heeft zij haar beoordelingskader geheel herzien, mede vanwege de impact van de kinderopvangtoeslagenaffaire en de hernieuwde aandacht voor constitutionele toetsing. Het beoordelingskader wordt per hoofdonderdeel toegelicht en de toepassing daarvan wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden, met bijzondere aandacht voor actuele ontwikkelingen en thema’s. Met haar beoordelingskader benadrukt de Afdeling advisering de noodzakelijke samenhang van beleidsvorming, wetgeving en uitvoering dat gericht is op het streven om geschikte, evenredige en uitvoerbare wetgeving tot stand te brengen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.