Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

De Europese Ouderschapsverordening: een veelbelovend voorstel op een wankel krukje

Trefwoorden afstamming, draagmoederschap, LHBTI-ouderschap, mensenrechten
Auteurs H.H.C. Kroeze LL.M. PhD en M.H.L. Warnez LL.M.
DOI
Auteursinformatie

H.H.C. Kroeze LL.M. PhD
H.H.C. (Hester) Kroeze LL.M. PhD is EU-jurist bij de Raad van State en daarnaast verbonden aan het Ghent European Law Institute.

M.H.L. Warnez LL.M.
M.H.L. (Matti) Warnez LL.M. is docent-promovendus aan de Universiteit Utrecht.
  • Samenvatting

      Eind 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend over de internationaalprivaatrechtelijke aspecten van afstamming. Als dit voorstel er komt, kan dit grote gevolgen hebben voor de erkenning van ouderschap tussen lidstaten. Dit artikel biedt een kritische beschouwing van dit eerste voorstel en probeert het te kaderen binnen de ruimere juridische en politieke context. Daarbij wordt in het bijzonder ingegaan op de verschillen tussen de lidstaten onderling, de mogelijke invloed van de verordening op de erkenning van regenboogouders en de verhouding tot de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over ouderschap na draagmoederschap.
      Voorstel van 7 december 2022 voor een Verordening van de Raad betreffende de rechterlijke bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning van beslissingen en de aanvaarding van authentieke akten inzake afstamming en betreffende de invoering van een Europese akte van afstamming, COM(2022)695 final.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.