Afwikkeling Personenschade

Article

Wat de advocaat-belangenbehartiger betaamt

Deel I, Informed consent en de buitengerechtelijke werkzaamheden

Trefwoorden Informed consent, openheid, ethiek, verantwoording, vertrouwelijkheid
Auteurs Mr. C.C.J. de Koning
DOI
Auteursinformatie

Mr. C.C.J. de Koning
Coen de Koning is advocaat bij Slot Letselschade in Zeist.
  • Samenvatting

      Dit artikel behandelt de diverse aspecten van het werk van een belangenbehartiger. De auteur staat stil bij de ethische kanten van het werk, zoals informed consent, openheid, vertrouwelijkheid en verantwoording van werkzaamheden.

      1. Informed consent, Openheid en Vertrouwelijkheid, Verantwoording van Werkzaamheden: de auteur benadrukt het belang van de cliënt die begrijpt waar hij/zij mee instemt. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de cliënt op de hoogte is van de voortgang en instemt met de aanpak en ook werkelijk begrijpt wat er gebeurt. Dit vereist frequente communicatie en uitleg, zelfs als er eerder overeenstemming was.

      2. Aanvaarding en Bevestiging van de Opdracht: de auteur beschrijft het proces van aanvaarding van een zaak, inclusief feitenonderzoek en financiële voorwaarden. Er wordt stilgestaan bij recente rechtspraak van het Europese Hof van Justitie waaruit volgt dat de aan afspraken verbonden kosten en economische gevolgen voor de consument op een duidelijke en begrijpelijke manier worden uitgelegd. Ook wordt ingegaan op specifieke kosten en belangenconflicten, met name voor advocaten die werken volgens de PIV-regeling.

      De auteur roept op tot meer transparantie en informeren van cliënten. Het tweede artikel zal ingaan op de praktische aspecten van het werk van een belangenbehartiger.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.