25429248_covr
Rss

Crimmigratie & Recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Grip op migratie?

Auteurs Mieke Kox
Auteursinformatie

Mieke Kox
Dr. M.H. (Mieke) Kox MA is universitair docent bij Department of Law, Society and Crime, Erasmus Universiteit Rotterdam en redactielid van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open De worsteling van zorgverleners én juristen op het grensvlak van vreemdelingenrecht en gezondheidszorg

Trefwoorden vreemdelingenrecht, medische aspecten, asielprocedure, artikel 64 Vw, medische informatie
Auteurs Evert Bloemen, Elisa van Ee en Mario Braakman
SamenvattingAuteursinformatie

    Vreemdelingen kunnen vanwege ernstige gezondheidsproblemen verblijfsrecht vragen in Nederland. Medische aspecten kunnen een rol spelen in zowel de asielprocedure als de medische procedure volgens artikel 64 Vreemdelingenwet 2000. Dit artikel legt de medische en juridische kaders die dan gelden uit. Ook komt aan de orde wat dit voor de betrokken professionals betekent. Deze juristen en medici krijgen dan meer dan normaal met elkaars vakgebied te maken. Dit speelt het meest bij psychiatrisch zieke vreemdelingen. Centraal staan de rol van medische informatie van behandelaren en de beoordeling hiervan door medisch adviseurs en juristen. Ingegaan wordt op de spanningsvelden die in deze context ontstaan en hoe hier professioneel mee om te gaan.


Evert Bloemen
E. (Evert) Bloemen MD is arts, niet meer praktiserend, voorheen werkzaam bij Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en bij het Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (iMMO). Ook is hij docent bij OSR Juridische Opleidingen.

Elisa van Ee
Prof. dr. mr. E. (Elisa) van Ee is hoogleraar psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief aan de Radboud Universiteit en klinisch psycholoog bij het Psychotraumacentrum Zuid-Nederland van Reinier van Arkel.

Mario Braakman
Dr. M.H. (Mario) Braakman is hoogleraar (transculturele) forensische psychiatrie aan de Tilburg Law School, Tilburg University, en psychiater in FPC de Rooyse Wissel te Oostrum.
Interview

In gesprek met Richard Sondeijker

Auteurs Mieke Kox en Marq Wijngaarden
Auteursinformatie

Mieke Kox
Dr. M.H. (Mieke) Kox MA is universitair docent bij Department of Law, Society and Crime, Erasmus Universiteit Rotterdam en redactielid van dit tijdschrift.

Marq Wijngaarden
Mr. M.F. (Marq) Wijngaarden is advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers, Amsterdam en redactielid van dit tijdschrift.
Artikel

Schijnconstructies en gesjoemel in de Europese transportsector

Het perspectief van vrachtwagenchauffeurs

Trefwoorden precair werk, transportsector, schijnconstructies, arbeidsmigratie, arbeidsmarkt
Auteurs Anke van der Hoeven en Masja van Meeteren
SamenvattingAuteursinformatie

    In het maatschappelijk, politiek en wetenschappelijk debat over schijnconstructies op de Europese arbeidsmarkt, worden schijnconstructies als per definitie nadelig beschouwd voor de arbeidskrachten. Het is echter niet duidelijk hoe arbeidskrachten hier zelf naar kijken. In dit artikel worden de percepties van vrachtwagenchauffeurs, werkend in het Europese wegvervoer, over het gebruik van schijnconstructies in hun sector onderzocht. De resultaten laten zien dat Nederlandse chauffeurs door dezelfde bril van benadeling en uitbuiting kijken, maar dat dit niet het geval is voor Oost-Europese chauffeurs en derdelanders. Zij zien het soms als een mogelijkheid om meer te verdienen dan in Oost-Europa. Zij zien het niet als uitbuiting of benadeling, maar als een mogelijkheid die ze zelf kunnen aangrijpen. Deze bevindingen komen overeen met inzichten uit de literatuur over de percepties van arbeidsmigranten over informele arbeid.


Anke van der Hoeven
Dr. A.M.H. (Anke) van der Hoeven LLM MSc heeft jarenlang als praktijkjurist bij de rechtbanken Amsterdam en Den Haag en de Nationale ombudsman gewerkt. Daarna heeft zij criminologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en aansluitend promotieonderzoek gedaan naar het gebruik van schijnconstructies door werkgevers in de Europese Unie waaronder Nederland. Als casestudie is de transportsector onderzocht en zijn intra-EU vrachtwagenchauffeurs geïnterviewd en bevraagd over hun arbeidssituatie. Van der Hoeven is in december 2023 gepromoveerd en werkt sinds 1 januari 2024 als Universitair Docent Arbeidsrecht bij Tilburg University.

Masja van Meeteren
Prof. dr. M.J. (Masja) van Meeteren is hoogleraar Criminologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit en redactielid van dit tijdschrift. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar vraagstukken op het snijvlak van criminaliteit en sociale ongelijkheid. Met zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden onderzoekt zij het functioneren van de strafrechtspleging en de beleidsmatige aanpak van criminaliteit, de rol van slachtoffers daarbinnen en de mate waarin mensen actoren en organisaties in de rechtshandhaving legitiem achten. Ze focust daarbij op het inzichtelijk maken en begrijpen van etnische en andere sociale verschillen.
Jurisprudentie

Annotatie kort

EHRM 5 september 2023, 44810/20 (Noorzae t. Denemarken), ­ECLI:CE:ECHR:2023:0905JUD00448102

Auteurs Marloes van Noorloos
Auteursinformatie

Marloes van Noorloos
Mr. dr. L.A. (Marloes) van Noorloos is universitair hoofddocent straf(proces)recht, Universiteit Leiden en redactielid van dit tijdschrift.
Jurisprudentie

Annotatie lang

Straatsburgs Hof veroordeelt etnisch profileren

Auteurs Peter Rodrigues
Auteursinformatie

Peter Rodrigues
Prof. mr. P.R. (Peter) Rodrigues is emeritus hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden en redactielid van dit tijdschrift.