Tijdschrift voor Jeugdrecht

Article

Nieuwe regels voor de gesloten jeugdhulp versterken de rechtspositie van jeugdigen

Trefwoorden Gesloten jeugdhulp, Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp, Vrijheidsbeperkende maatregelen, Rechtspositie jeugdigen, Hoofdstuk 6 Jeugdwet
Auteurs Mr. J.K. van den Heuvel en Mr. drs. L. van den Bout
DOI
Auteursinformatie

Mr. J.K. van den Heuvel
Mr. J.K. van den Heuvel is werkzaam als juridisch beleidsmedewerker bij de Directie Jeugd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Mr. drs. L. van den Bout
Mr. drs. L. van den Bout is werkzaam als wetgevingsjurist bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Samenvatting

      Om de rechtspositie van jeugdigen in de gesloten jeugdhulp te verbeteren en de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen, is de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp ontwikkeld. In mei 2023 is het wetsvoorstel aangenomen in de Eerste Kamer en naar verwachting treedt het 1 januari 2024 in werking, samen met daarbij behorende wijzigingen van het Besluit Jeugdwet en de Regeling jeugdwet.
      Deze wetswijziging brengt veranderingen met zich mee voor jeugdigen en professionals in de gesloten jeugdhulp. Dit artikel bevat een samenvatting van de nieuwe regelingen, waarin we de belangrijkste wijzigingen in de Jeugdwet en het Besluit Jeugdwet op hoofdlijnen aan bod laten komen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.