Caribisch Juristenblad

Article

Oprichtersrechten bij een SPF

Trefwoorden SPF, oprichtersrechten, trust, statuten, inbrenger
Auteurs Mr. H.Th.M. Burgers
DOI
Auteursinformatie

Mr. H.Th.M. Burgers
Mr. H.Th.M. Burgers is oud-notaris te Curaçao.
  • Samenvatting

      In statuten van duizenden stichtingen particulier fonds (SPF) wordt bepaald dat de in de statuten vastgelegde rechten van de oprichter overdraagbaar zijn. Artikel 3:83 lid 1 en 3 BW lezende komt men tot de conclusie dat zulks niet mogelijk is.
      Op grond van de combinatie van de statuten van de SPF, de met het trustkantoor gemaakte afspraken én de mogelijkheid van een mogelijk stoffelijk voordeel, komt de jurisprudentie tot de conclusie dat de oprichtersrechten een vermogensrecht zijn van de wederpartij van het trustkantoor/de oprichter van de SPF/de inbrenger van het vermogen van de SPF.
      De vraag of zij overdraagbaar zijn werd in de besproken gevallen niet beantwoord. Artikel 3:83 lid 3 BW is, zolang Boek 9 BW (dat de onstoffelijke rechten zou behandelen) niet is ingevoerd, een systeemfout.
      Eenmaal geconstateerd hebbende dat oprichtersrechten een vermogensrecht zijn, is het wenselijk en aantrekkelijk dat de rechter ze overdraagbaar verklaart. Zolang dit niet mogelijk is zou een geringe wijziging in lid 3 van artikel 3:83 BW een oplossing kunnen bieden.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.