Caribisch Juristenblad

Article

Moeilijke juristentaal (I)

Klare taal in een Caribische context

Trefwoorden Juristentaal, Klare woorden, Moeilijke woorden, Juridisch Nederlands
Auteurs Mr. P. Klik en Mr. M. Evertsz
DOI
Auteursinformatie

Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez. Ook is hij bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M. Evertsz
Mr. M. Evertsz is voormalig hoofd Juridische Zaken en adjunct-directeur bij Maduro & Curiel’s Bank. Ook is hij bijzonder rechter bij het Gemeenschappelijk Hof.
  • Samenvatting

      Het onderwerp ‘moeilijke juristentaal’ wordt in de context van de discussie in Nederland over ‘klare taal’ geplaatst. Die discussie is niet zo ‘nieuw’ als op het eerste gezicht lijkt. In de tekst zijn veel citaten uit eerdere Amerikaanse literatuur verwerkt en wordt uiteengezet wat onder bestaande termen als ‘legalese’ en ‘gobbledygook’ wordt verstaan. Aan de hand van concrete voorbeelden (tips en lijsten met woorden) wordt nagegaan hoe en waar meer begrijpelijke taal kan worden gebruikt, waarbij met name aandacht wordt besteed aan het gebruik van ‘moeilijke woorden’. Tot slot worden opmerkingen gemaakt over ‘taal’ en ‘moeilijke woorden’ in de context van het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.