Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Hoge Raad preciseert ‘opzettelijke verzwijging’ van artikel 3:194 lid 2 BW

Trefwoorden inkeer, herstel, opzet, bewijslast, verzwijging
Auteurs Prof. mr. W.D. Kolkman en Mr. B. Hoops
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 31 maart 2017 heeft de Hoge Raad zijn licht laten schijnen over enkele toepassingsvoorwaarden van artikel 3:194 lid 2 BW.
    Voor een beroep op artikel 3:194 lid 2 BW is volgens dat arrest vereist dat de deelgenoot ten minste wist dat het verzwegen goed deel uitmaakte van de gemeenschap. Voorwaardelijk opzet op het onttrekken van het goed aan de gemeenschap is niet voldoende. De Hoge Raad laat na de opzettelijke verzwijging geen inkeer toe. Dit betekent dat de deelgenoot de sanctie van artikel 3:194 lid 2 BW niet kan voorkomen door vóór een ontdekking van de verzwijging de verzwijging te openbaren. De deelgenoot kan de sanctie evenmin voorkomen door het goed na de ontdekking van de verzwijging weer terug te brengen in de gemeenschap.


Prof. mr. W.D. Kolkman
Prof. mr. W.D. Kolkman is hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht RUG en adviseur bij Elan Notarissen.

Mr. B. Hoops
Mr. B. Hoops is promovendus en docent en verbonden aan de vakgroep privaatrecht en notarieel recht van de Rijksuniversiteit Groningen.
Jurisprudentie

De processueel ondeelbare rechtsverhouding en de vordering tot verdeling van een nalatenschap

HR 10 maart 2017, ECLI:NL:HR:2017:411

Trefwoorden vordering tot verdeling van nalatenschap, verdeling nalatenschap door rechter, de processueel ondeelbare rechtsverhouding, het ius recursus extensum
Auteurs Mr. drs. J.H. Lieber
SamenvattingAuteursinformatie

    De Hoge Raad heeft op 10 maart 2017 een arrest gewezen dat van groot belang is voor de praktijk van het erfrecht en de verdeling van een nalatenschap door de rechter. De Hoge Raad geeft regels die ertoe strekken dat alle deelgenoten in de procedure moeten worden betrokken, indien sprake is van een processueel ondeelbare rechtsverhouding. In dit artikel bespreekt de auteur de belangrijkste gevolgen voor de rechtspraktijk.


Mr. drs. J.H. Lieber
Mr. drs. J.H. Lieber is senior raadsheer bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. E.M.A. van Amersfoort

Mr. E.M.A. van Amersfoort