Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht

Article

Niet omdat het moet, maar omdat het kan:

Hoe verder met telehoren in het Nederlandse strafproces?

Trefwoorden telehoren/videorechtspraak, procedurele rechtvaardigheid, communicatie, participatie, technologie
Auteurs mr. dr. D.L.F. (Dorris) de Vocht
DOI
Auteursinformatie

mr. dr. D.L.F. (Dorris) de Vocht
Mr. dr. D.L.F. (Dorris) de Vocht is universitair hoofddocent straf(proces)recht aan Tilburg University en rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Limburg.
  • Samenvatting

      Gedurende de coronapandemie kwam het gebruik van telehoren in strafzaken in een stroomversnelling. Nu deelname op afstand geen moeten meer is, is het tijd voor de fundamentele vraag: willen we het? In deze bijdrage wordt geïnventariseerd in hoeverre communicatie via een scherm daadwerkelijk anders is dan in elkaars fysieke aanwezigheid en hoe belangrijk die eventuele verschillen kunnen zijn in de context van een strafzitting. Aan de hand van een aantal deelaspecten – cognitieve belasting, volledigheid van communicatie, de invloed van beeld en geluid en connectiviteit – wordt geïllustreerd hoe complex het vraagstuk van telehoren is en de noodzaak van interdisciplinair onderzoek bepleit.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.