Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Article

Een bewijsrechtelijke puzzel met betrekking tot het bewijs van de inhoud van een overeenkomst

Trefwoorden bewijslastverdeling, bewijsrisico, maatstaf voor bewijswaardering, ‘voorshands bewezen, behoudens tegenbewijs’-constructie, bewijslevering
Auteurs Jurriaan de Haan
DOI
Auteursinformatie

Jurriaan de Haan
Mr. dr. J.P. de Haan is senior raadsheer bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
  • Samenvatting

      In dit artikel wordt onderzocht op welke partij het bewijsrisico rust bij een gemotiveerde betwisting waarbij de wederpartij niet zozeer de door de eisende partij gestelde feiten ontkent, maar andere feiten aanvoert die een ander licht op de zaak moeten werpen. Daartoe passeren verschillende visies op bewijslastverdeling de revue. Het standpunt wordt ingenomen dat ‘bewijslast’ en ‘bewijsrisico’ een twee-eenheid moeten blijven vormen. Verder worden verschillende oplossingen gesuggereerd voor het geval een dergelijke betwisting zich voordoet in de praktijk. Onder meer wordt bepleit dat de ‘voorshands bewezen, behoudens tegenbewijs’-constructie dan uitkomst kan bieden.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.