Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Naar een Europees Burgerlijk Wetboek? Het Draft Common Frame of Reference (DCFR)

Trefwoorden DCFR, Europees Burgerlijk Wetboek, optional instrument, toolbox, Europees verbintenissenrecht, Europees goederenrecht
Auteurs Mr. P.C.J. De Tavernier en Mr. J.A. van der Weide
SamenvattingAuteursinformatie

    Het DCFR bevat een blauwdruk voor een toekomstig Europees verbintenissen- en goederenrecht. In deze bijdrage wordt ingegaan op de achtergrond, de opzet en inhoud van het DCFR, controversiële en ongeregelde kwesties, evenals de invloed van het DCFR op de bestaande rechtspraktijk.


Mr. P.C.J. De Tavernier
Mr. P.C.J. De Tavernier is werkzaam bij de afdeling Burgerlijk recht van de Universiteit Leiden en lid van het bijzonder academisch personeel van de Universiteit Antwerpen.

Mr. J.A. van der Weide
Mr. J.A. van der Weide is werkzaam bij de afdeling Burgerlijk recht van de Universiteit Leiden.
Artikel

First Data/Attingo: gebruiker algemene voorwaarden voldoet niet aan informatieplicht indien de wederpartij met een internetzoekopdracht kennis kan nemen van de voorwaarden

HR 11 februari 2011, LJN BO7108, RvdW 2011, 252 (First Data/Attingo)

Trefwoorden algemene voorwaarden, informatieplicht, redelijke mogelijkheid tot kennisname, terhandstelling, zoekopdracht op internet
Auteurs Mr. M.B. Voulon
SamenvattingAuteursinformatie

    Om aan de informatieplicht van art. 6:233 sub b BW te voldoen moet de gebruiker van algemene voorwaarden het initiatief tot bekendmaking nemen, zodat voor de wederpartij duidelijk is welke voorwaarden van toepassing zijn en zij daarvan eenvoudig kennis kan nemen. Het enkel vermelden van een website is onvoldoende.


Mr. M.B. Voulon
Mr. M.B. Voulon is ICT-jurist bij Duthler Associates te Den Haag.
Artikel

De wet tot implementatie van de FZO-wijzigingsrichtlijn (2009/44/EG): zekerheid over zekerheid?

Trefwoorden financiëlezekerheidsovereenkomst, 2002/47/EG, kredietvordering, 2009/44/EG
Auteurs Mr. P. Heemskerk
SamenvattingAuteursinformatie

    De wet tot implementatie van Richtlijn 2009/44/EG (waarbij Richtlijn 2002/47/EG is gewijzigd) maakt mogelijk dat naast geld en effecten ook zogeheten ‘kredietvorderingen’ kunnen worden verschaft als zekerheid onder een financiëlezekerheidsovereenkomst. In de bijdrage wordt de implementatiewet besproken. Niet zelden lijkt de implementatiewet, die raakt aan de fundamenten van het Nederlandse goederenrecht, niet helemaal doordacht.


Mr. P. Heemskerk
Mr. P. Heemskerk is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.