PROCES

Article

Opvang en ondersteuning voor slachtoffers van huiselijk geweld én hun huisdieren in Nederland

Trefwoorden huiselijk geweld, dierenmishandeling, cruelty link
Auteurs Leonie Bakker, Rianne Haaijema en Janine Janssen
DOI
Auteursinformatie

Leonie Bakker
Leonie Bakker, MSc LLM is docent (International) Social Work aan de Hogeschool van Arnhem Nijmegen en de Associate Degrees Academie Roosendaal. Tevens werkt zij als onderzoeker bij de Kenniskring van het Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht aan Avans Hogeschool.

Rianne Haaijema
Rianne Haaijema is directeur/bestuurder van de stichting Mendoo.

Janine Janssen
Prof. dr. Janine Janssen is hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de Nationale Politie, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en tevens voorzitter van de redactie van PROCES.
  • Samenvatting

      The purpose of this study was to explore the supposed link between domestic violence and animal abuse, and the Dutch situation with regard to help and support for victims and their pets. We aimed to answer the following research question: What are the current limitations in support and care for victims of domestic violence and their pets in the Netherlands? To this end, we conducted a literature study and analysed registrations of the Dutch organization Mendoo. Our findings confirm the existence of this link and the need for an integrated approach. Registrations of Mendoo show that in 2023 only 11 of the 35 Dutch shelters for victims are accessible for companion animals. The most common reason for this is the lack of structural financial resources.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.