RegelMaat

Article

Voorkomen is beter dan genezen

De betekenis van constitutionele advisering door de Raad van State in het wetgevingsproces

Trefwoorden ex ante-wetgevingstoets, beoordelingskader, wetgevingsadvisering, constitutionele toetsing
Auteurs L.F.M. Verhey en L.C. Groen
DOI
Auteursinformatie

L.F.M. Verhey
Prof. mr. L.F.M. (Luc) Verhey is lid van de Raad van State en hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden (Kirchheiner-leerstoel).

L.C. Groen
Mr. dr. L.C. (Lisanne) Groen is universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en redacteur van RegelMaat.
  • Samenvatting

      Het ‘ter hand nemen’ van constitutionele, rechterlijke toetsing door de regering roept de vraag op wat dit betekent voor de constitutionele beoordeling van wetsvoorstellen door de Afdeling advisering van de Raad van State. Aan de hand van voorbeelden schetsen de auteurs hoe de constitutionele advisering door de (Afdeling advisering van de) Raad van State zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en wat de functie ervan is. De auteurs betogen dat de constitutionele beoordeling van wetgeving ex ante en constitutionele, rechterlijke toetsing elkaar kunnen versterken.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.