R.A.J. van Gestel
Prof. dr. R.A.J. (Rob) van Gestel is hoogleraar Regulering aan Tilburg Law School en hoogleraar methodologie van de rechtswetenschap aan de KU Leuven.
  • Samenvatting

      In algemeenbelangacties treedt de rechter soms op als wetgever-plaatsvervanger. Dat roept legitimiteitsvragen op. Mag hij dat wel en kan hij het wel? Rechtsvergelijkend onderzoek toont dat rechters verschillend aankijken tegen wie een ‘public interest’-zaak mag brengen en hoe de representativiteit van bijvoorbeeld belangenorganisaties die opkomen voor publieke belangen beoordeeld dient te worden. Bovendien bestaan er internationaal uiteenlopende visies over de uitspraakbevoegdheden waarover rechters kunnen beschikken. Waar in Nederland tamelijk krampachtig lijkt te worden omgesprongen met rechterlijke bevelen die opdrachten bevatten voor de wetgever, bestaan elders wetgevingsbevelen die juist een constitutionele dialoog beogen te bewerkstelligen tussen rechter, bestuur en wetgever.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.