Tijdschrift voor Toezicht

Article

Informatiegestuurd toezicht

Wat is dat en hoe doe je dat (goed)?

Trefwoorden informatie, analyse, sturing, strategie, effectiviteit
Auteurs Dick Ruimschotel
DOI
Auteursinformatie

Dick Ruimschotel
Dr. mr. D. Ruimschotel studeerde recht, psychologie en filosofie aan universiteiten in Nederland (EUR en UvA) en de VS (Un. of Michigan en Harvard). Hij promoveerde op een methodisch onderwerp (‘Wat is een goede verklaring?). Hij combineerde praktisch onderzoek en consultancy (Intomart, Twijnstra Gudde, AEF) met universitair werk (VUA, EUR, Europese Universiteit Florence) gericht op onderwerpen als criminaliteit, fraude, toezicht, beleidsevaluatie, informatie- en kennismanagement, cultuur en (good) governance. Hij heeft bijgedragen aan de Politie Monitor en de Output Monitor OM en is de bedenker van de Tafel van Elf (1994), een universeel verklaringsmodel van (non-)compliance dat hij met het bureau CMC (opgericht 1998) veelvuldig heeft toegepast. Zijn laatste ‘uitvinding’ is CATS, Computer Assisted Toezicht Strategie, een instrument dat informatiegestuurd toezicht ondersteunt door een combinatie van informatiesjablonen, methodiek, proces, software en AI.
  • Samenvatting

      De huidige nadruk bij toezichthouders op data en op informatie- en risicogestuurd toezicht vraagt om nuancering. Zero tolerance toezicht vraagt om andere informatie dan stelseltoezicht. De meest acceptabele ambitie voor modern toezicht is ‘het optimaliseren van effectiviteit van toezicht op korte en lange termijn’. Deze taakstelling vraagt om een sterke informatiepositie in iedere fase van de adequate toezichtcyclus; analyse, strategie, implementatie en evaluatie. Informatie omvat informatie over risico maar is breder, bijvoorbeeld informatie over de omvang van doelgroepen of informatie over beschikbare interventies. Door die verschillende fasen te onderzoeken op wenselijke informatie ontstaat een Basis Informatiemodel (BIM) als een netwerk van verschillende informatie-eenheden; informatie-knooppunten en informatie-producten. Die informatie wordt opgebouwd, veredeld en gebruikt voor toezichtsdoeleinden. BIM kent vier niveaus (BIM4) die oplopen qua complexiteit; van feiten of data naar kennis of inzicht! Zonder de vier niveaus ‘op orde te hebben’ is het erg moeilijk om goed, effectief toezicht uit te oefenen en onmogelijk om optimaal toezicht te realiseren of te claimen. BIM4 kan dan ook gebruikt worden als een groeimodel, een pad om – van niveau 1 tot niveau 4 – te groeien naar een qua informatie volwaardige toezichthouder.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.