Tijdschrift voor Toezicht

Case

Hoe combineren we expertkennis en data voor toezicht?

Een casus van scheepsontmanteling

Trefwoorden Bayesiaanse prior, expertkennis, datamodellen, scheepsontmanteling, hybride
Auteurs Stephanie Wassenburg, Wesley Korff en Paul Merkx
DOI
Auteursinformatie

Stephanie Wassenburg
Dr. S.I. Wassenburg is senior data- en gedragswetenschapper bij het Innovatie- en Datalab (IDlab) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

Wesley Korff
W.J. Korff MSc. was ten tijde van dit onderzoek stagiair data scientist bij het IDlab van de ILT en is nu wetenschappelijk medewerker bij de Inspectie van het Onderwijs.

Paul Merkx
P.P.A.B. Merkx MSc. is senior data scientist bij het IDlab van de ILT.
  • Samenvatting

      In een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport is verkend of bestaande expertkennis kon worden geïntegreerd met data door middel van zogenoemde Bayesiaanse priors. Drie domeinexperts namen deel aan een methode waarbij hun kennis werd bevraagd over de samenhang tussen verschillende scheepskenmerken en illegale scheepsontmanteling. Ondanks vergelijkbare prestaties van modellen met en zonder geïntegreerde expertkennis laat het onderzoek zien dat het ophalen en integreren van expertkennis zonder diepgaande statistische kennis mogelijk is. De effectiviteit varieert echter afhankelijk van de casus, beschikbare data en expertise. De opgedane inzichten zijn relevant voor toepassingen van informatiegestuurd werken door toezichthouders, inclusief toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.