13882066_covr
Rss

Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Schadeverhaal na misdrijven: ervaringen van slachtoffers

Trefwoorden misdrijven, schadevergoeding, civiel schadeverhaal, beleving van het slachtoffer, voeging in het strafproces, verzekering
Auteurs Dr. J.D.M. van Dongen, Mr. M.R. Hebly en Prof. mr. S.D. Lindenbergh
SamenvattingAuteursinformatie

    De positie van slachtoffers van strafbare feiten kan zich in een toenemende belangstelling verheugen. Uitgangspunt van het kabinetsbeleid is dat slachtoffers voldoende mogelijkheden moeten hebben om de gevolgen van criminaliteit te (laten) herstellen. Ten aanzien van de verschillende mogelijkheden die het recht thans biedt, rijst de vraag wat slachtoffers van strafbare feiten ondernemen om hun schade vergoed te krijgen, welke afwegingen zij daarbij maken en wat zij feitelijk ervaren bij het verhalen van hun schade. Dit is een verslag van een kwalitatief onderzoek naar ervaringen waarin deze slachtoffers zelf aan het woord komen.


Dr. J.D.M. van Dongen
Dr. J.D.M. van Dongen is als universitair docent klinische psychologie verbonden aan het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Mr. M.R. Hebly
Mr. M.R. Hebly is als docent privaatrecht verbonden aan het Molengraaff Instituut voor privaatrecht van de Universiteit Utrecht.

Prof. mr. S.D. Lindenbergh
Prof. mr. S.D. Lindenbergh is hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Fiscale opfrisser, een opmerkelijk vonnis en de rekenrente naar minder dan 2%

Trefwoorden fiscaliteit letselschade, verlies arbeidsvermogen, rekenrente
Auteurs Mr. R.M.J.T. van Dort
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel zet de auteur de fiscale beoordeling van schadevergoedingen bij letselschade uiteen aan de hand van rechtspraak en literatuur, de hoofdregels in dat kader, maar ook de uitzonderingen daarop. Tevens geeft hij zijn visie op een vonnis waarin de rechtbank naar zijn opvatting nogal opmerkelijk oordeelt over begroting van schade van een ondernemer en daarbij vergaand abstraheert van de feitelijke omstandigheden. Ten slotte bespreekt de auteur zijn visie op de rekenrente voor berekening van toekomstschade, die naar zijn mening op minder dan 2% dient te worden gesteld.


Mr. R.M.J.T. van Dort
Mr. R.M.J.T. van Dort is directeur van Van Dort Letselschade.
Artikel

Oordelen over personenschade veroorzaakt door diagnostische fouten

Trefwoorden medische aansprakelijkheid, diagnostiek, kansschade
Auteurs Prof. dr. R.W.M. Giard
SamenvattingAuteursinformatie

    Binnen de medische aansprakelijkheid is een opvallende verschuiving van claims merkbaar. Steeds vaker gaat het om personenschade veroorzaakt door diagnostische in plaats van therapeutische fouten. Een analyse van mogelijke ontstaanswijzen van diagnostische fouten maakt duidelijk hoe deze kwestie zal moeten worden onderzocht wanneer er om een juridisch oordeel wordt gevraagd. De beoordeling van de tekortkoming in de nakoming van de zorgplicht, de schade en het causale verband vragen elk om een specifiek inzicht wanneer, hoe en waarom dergelijke diagnostische fouten worden gemaakt. Omdat veel claims te maken hebben met een gemiste diagnose zal wat betreft de schadebeoordeling het leerstuk van de kansschade centraal staan.


Prof. dr. R.W.M. Giard
Prof. dr. R.W.M. Giard is jurist en arts. Hij is hoogleraar methodologie en aansprakelijkheid aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Tussentijdse evaluatie deelgeschilprocedure

Verslag van de op 1 november 2013 door het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid in samenwerking met de Expertgroep Letselschade en Studiecentrum Rechtspleging (SSR) georganiseerde themadag

Trefwoorden deelgeschilprocedure, evaluatie, themadag
Auteurs Mr. E.C. Huijsmans en Mr. H.A.W. Vermeulen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage doen de auteurs verslag van de op 1 november 2013 door het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid in samenwerking met de Expertgroep Letselschade en Studiecentrum Rechtspleging (SSR) georganiseerde themadag. Tijdens deze themadag is door deelgeschilrechters en juridische ondersteuning zowel in werkgroepen als plenair gesproken over hun ervaringen met de deelgeschilprocedure. Uit de discussies komt pregnant naar voren dat deelgeschilrechters duidelijk invulling geven aan de regiefunctie, maar wat ter zitting in dat verband is besproken, blijkt vaak niet uit de beschikkingen. Bij de evaluatie van de wet zal hier ook aandacht voor moeten zijn.


Mr. E.C. Huijsmans
Mr. E.C. Huijsmans is stafjurist bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch en verbonden aan het Kenniscentrum.

Mr. H.A.W. Vermeulen
Mr. H.A.W. Vermeulen is senior raadsheer bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch en coördinator van het Kenniscentrum civiel.