Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Article

Letselschadevergoeding in de loonbelasting: de (smeer)put is nog niet gedempt

Bespreking van HR 25 maart 2022, ECLI:NL:HR:2022:444 (Smeerput II)

Trefwoorden bijzondere afspraken, rechtspositionele regeling, verlies van arbeidsvermogen, Belastingdienst, belastinggarantie
Auteurs P.A.C. Hoynck van Papendrecht LLB
DOI
Auteursinformatie

P.A.C. Hoynck van Papendrecht LLB
P.A.C. Hoynck van Papendrecht LLB is masterstudent Rechtswetenschappelijk Onderzoek & Privaatrecht, Commercieel Vermogensrecht bij de Erasmus School of Law, heeft onder andere de bacheloropleiding Fiscaal Recht afgerond en is student-assistent bij het departement Law & Business van de Erasmus School of Law.
  • Samenvatting

      De belastingkamer van de Hoge Raad heeft in 2022 geoordeeld dat werkgeversvergoedingen aan een werknemer voor blijvend verlies van arbeidsvermogen en immateriële schade onbelast zijn, tenzij hierover in de arbeidsovereenkomst afspraken zijn gemaakt en de vergoeding hoger is dan uit de erkenning van de aansprakelijkheid van de werkgever voortvloeit. De vergoeding moet dan tot het loon worden gerekend. Deze toets heeft gevolgen voor de (civielrechtelijke) afwikkeling van werkgerelateerde letselschade; het belang van een gedetailleerde vaststellingsovereenkomst en belastinggarantie is bijvoorbeeld toegenomen. Deze bijdrage bespreekt de gevolgen en het verschil wanneer is uitgekeerd onder een ongevallen- of schadeverzekering dan wel een andersoortige rechtspositionele regeling.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.