Boom Strafblad

Discussion

De invulling van het begrip ‘zwaar lichamelijk letsel’ bij baby’s met botbreuken

Trefwoorden Kindermishandeling, Zwaar lichamelijk letsel, Mishandeling, Rechtspraakanalyse, Medisch-forensisch onderzoek
Auteurs mr. T.G. (Thijs) Remmink
DOI
Auteursinformatie

mr. T.G. (Thijs) Remmink
Thijs Remmink rondde de master strafrecht aan de Radboud Universiteit af en is sinds 1 november 2023 werkzaam als gerechtsjurist binnen de afdeling strafrecht van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage staan kindermishandelingszaken centraal waarin het slachtoffer een baby met een of meerdere botbreuken is. De hypothese van dit onderzoek luidt dat de omstandigheid dat botbreuken bij baby’s (doorgaans) binnen enkele weken volledig herstellen zonder dat hiervoor medisch ingrijpen nodig is, ertoe leidt dat botbreuken bij baby’s minder snel worden gekwalificeerd als ‘zwaar lichamelijk letsel’ dan bij volwassen slachtoffers. Dit genezingsproces is typerend voor deze groep jonge slachtoffers.
      Tegen de achtergrond van het rechtsbelang waaronder de mishandelingsdelicten vallen en mede aan de hand van gesprekken met medisch-forensisch deskundigen wordt in deze bijdrage gereflecteerd op de wijze waarop feitenrechters in deze kindermishandelingszaken invulling geven aan het begrip ‘zwaar lichamelijk letsel’.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.