18796664_covr
Rss

Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Als een spin in het web voor de bestrijding van terrorisme en zware ondermijnende criminaliteit

Trefwoorden terrorisme, zware criminaliteit, ondermijnende criminaliteit, algoritmen, datakoppeling, MIT/NSOC
Auteurs M.F.H. Hirsch Ballin
SamenvattingAuteursinformatie

    De inzet van nieuwe technische mogelijkheden zoals datakoppeling en analyses met gebruik van algoritmen, biedt nieuwe kansen in de strijd tegen terrorisme en zware ondermijnende criminaliteit. Dit nieuwe terrein van onderzoek staat naast de vertrouwde domeinen van de strafrechtspleging, de bestuurlijke handhaving en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat nieuwe terrein zal in dit artikel worden verkend aan de hand van twee ontwikkelingen: de verruiming van de analysetaak van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de totstandkoming van het Multidisciplinaire interventieteam dat per 1 juli 2022 verder zal gaan onder de naam Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (hierna: MIT/NSOC).


M.F.H. Hirsch Ballin
Prof. dr. M.F.H. (Marianne) Hirsch Ballin is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en advocaat bij Pels Rijcken.
De stelling

Er moet een fatsoenlijke wettelijke regeling komen over het functioneren van Kamerfracties

Trefwoorden Gündoğan/Volt, Kamerfracties, autonomie, verenigingsvrijheid, politieke partijen
Auteurs G. Leenknegt
SamenvattingAuteursinformatie

    De stelling in deze aflevering van TvCR luidt: ‘In de zaak Gündoğan/Volt wreekte zich het ontbreken van een fatsoenlijke wettelijke regeling over het functioneren van Kamerfracties.’

    Gert-Jan Leenknegt pleit voor deze stelling.

    Omdat die wettelijke regeling op dit moment ontbreekt, ging het vonnis van de rechtbank in dit geval te ver.


G. Leenknegt
Dr. G. (Gert-Jan) Leenknegt is universitair hoofddocent bij Tilburg University.
De stelling

De zaak Gündoğan/Volt: rechter, politiek en de zoektocht naar institutionele grenzen

Trefwoorden Gündoğan/Volt, Kamerfracties, rechterlijke terughoudendheid, institutioneel instrumentarium, wetgevingsbevel
Auteurs M.J. Vetzo
SamenvattingAuteursinformatie

    De stelling in deze aflevering van TvCR luidt: ‘In de zaak Gündoğan/Volt wreekte zich het ontbreken van een fatsoenlijke wettelijke regeling over het functioneren van Kamerfracties.’

    Max Vetzo pleit tegen deze stelling.

    Volgens hem schuilt het probleem niet in het ontbreken van objectieve wettelijke normen, maar in institutionele onduidelijkheid over de vraag welke rol de rechter in geschillen over het fractielidmaatschap van Kamerleden toekomt.


M.J. Vetzo
M.J. (Max) Vetzo is promovendus aan de Universiteit Utrecht.
Bij de buren

Geen Nederlandse taferelen in Duitsland

Trefwoorden verkiezingen, coalitievorming, Nederland, Duitsland, kabinetsformatie
Auteurs P. Bootsma en R.H.J.A. Bruls
SamenvattingAuteursinformatie

    Zowel in Duitsland als in Nederland werden in 2021 parlementsverkiezingen gehouden. In Duitsland duurde de coalitievorming 73 dagen, in Nederland duurde dat 299 dagen, waarmee een nieuw lengterecord werd gevestigd. Wat zijn de staatsrechtelijke achtergronden van die Duitse snelheid?


P. Bootsma
P. (Peter) Bootsma is publicist op het gebied van naoorlogse politieke geschiedenis.

R.H.J.A. Bruls
R.H.J.A. (Roelof) Bruls werkt als wetgevingsjurist in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en studeerde staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht en de Westfälische Wilhelms-Universität Münster.
Bij de buren

Urgenda in België: een hete strijd

Trefwoorden klimaatverandering, klimaatrechtspraak, Urgenda, België, VZW klimaatzaak
Auteurs A.L.J.J. Hendrix
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds de Urgenda-zaak kennen steeds meer landen binnen en buiten Europa een eigen klimaatzaak. In juni 2021 oordeelde de Belgische rechter dat het Belgische klimaatbeleid zo nalatig was dat het een schending opleverde van wettelijk vastgelegde zorgplicht, alsmede dat het in strijd was met artikel 2 en 8 EVRM. Anders dan in de Urgenda-zaak, werd door de Brusselse rechtbank echter geen reductiebevel ten aanzien van de uitstoot aan broeikasgassen opgelegd. Daartoe waren geen concrete, juridisch bindende normen voorhanden.


A.L.J.J. Hendrix
A.L.J.J. (Audrey) Hendrix is masterstudent Jurist & Overheid (Vrije Universiteit Amsterdam) en Encyclopedie en filosofie van het recht (Universiteit Leiden).

N. Graaf
N. (Niels) Graaf is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht.