Tvo_2542-5315_2023_007_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Ontslagrecht

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van de redactie

Artikel

Access_open Ontslag wegens strafbare feiten in de privésfeer anno 2022

Trefwoorden Ontslag op staande voet, Ontbinding, Strafbaar feit, Privésfeer, Rechterlijke beoordeling
Auteurs mr. Merle van den Berg en mr. Renske van Herpen
SamenvattingAuteursinformatie

    De Hoge Raad oordeelt in 2010 dat een strafrechtelijke veroordeling niet per definitie een dringende reden voor ontslag oplevert. Ook in deze situatie moet de dringende reden worden beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval. Sindsdien was de lijn in rechtspraak en literatuur lange tijd dat ontslag (al dan niet op staande voet) wegens een strafbaar feit in de privésfeer pas aan de orde kon zijn als (i) er sprake was van een verband tussen het strafbare feit en het werk van de werknemer en (ii) met het strafbare feit een door de werknemer tegenover zijn werkgever na te leven norm was geschonden.
    Dit artikel gaat in op de vraag in hoeverre uit recente rechtspraak kan worden afgeleid dat in de privésfeer gepleegde stafbare feiten anno 2022 direct dan wel indirect kunnen leiden tot ontslag. Gelden de twee cumulatieve voorwaarden nog? Om deze vragen te beantwoorden, geven de auteurs een analyse van (de ontwikkelingen in) de gepubliceerde rechtspraak over dit onderwerp sinds de inwerkingtreding van de Wwz. De auteurs maken onderscheid tussen de twee ontslagroutes: ontslag op staande voet en ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter.
    Op basis hiervan concluderen de auteurs dat de relatie tussen een in de privésfeer gepleegd strafbaar feit en het werk – in lijn met het Hoge Raad arrest – nog steeds een drempel is die moet worden genomen om tot het oordeel te komen dat sprake is van een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet. In ontbindingszaken wordt de voornoemde toets van de Hoge Raad niet (langer) strikt toegepast bij de beoordeling of een in de privésfeer gepleegd strafbaar feit kan leiden tot ontslag.
    De auteurs sluiten af met enkele aanbevelingen voor de praktijk.


mr. Merle van den Berg
Merle van den Berg is advocaat bij L&A Advocaten te Amsterdam.

mr. Renske van Herpen
Renske van Herpen is advocaat bij L&A Advocaten te Amsterdam.
Artikel

Werknemersverzoeken: over de maatstaven, een ‘optelsom’ en andere aspecten

Trefwoorden Werknemersverzoeken, Ontbinding arbeidsovereenkomst, Ernstige verwijtbaarheid, Transitievergoeding, Billijke vergoeding
Auteurs mr. Kayleigh Bemelmans
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staan werknemersverzoeken tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst centraal. In een recente beschikking van 21 januari 2022 heeft de Hoge Raad antwoord gegeven op zowel de vraag welke maatstaf door de rechter dient te worden gehanteerd bij de beoordeling van een ontbindingsverzoek van de werknemer, als de vraag welke maatstaf geldt bij de beoordeling of die ontbinding het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. De auteur gaat in op de vraag welke plaats deze beschikking inneemt binnen het juridisch kader van ontbinding van de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer en wat de door de Hoge Raad gegeven maatstaven voor de praktijk betekenen.


mr. Kayleigh Bemelmans
Kayleigh Bemelmans is advocaat bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.
Artikel

Protection against dismissal in Poland

Trefwoorden Termination with and without notice periods, Dismissal prohibitions, Remedy of defective dismissals, Dismissal protection of civil servants, Summary dismissal
Auteurs dr.hab. Michał Raczkowski en mr. dr. Beryl ter Haar
SamenvattingAuteursinformatie

    In this article we introduce the main principles of the Polish dismissal protection regulation. Issues addressed include the underlying principles for the system of dismissal protection, notice periods, justifiable reasons for dismissal, consultation of trade unions and how to remedy unfair or defective dismissals. We also very briefly touch upon dismissal protection of civil servants.


dr.hab. Michał Raczkowski
Michal Raczkowski is Assistant Professor at the Department of Labour Law and Social Policy, University of Warsaw and attorney-at-law.

mr. dr. Beryl ter Haar
Beryl ter Haar is UW Professor and Head of the Centre for International and European Labour Law Studies (CIELLS) at the University of Warsaw and Endowed Professor European and Comparative Labour Law at the University of Groningen.
Artikel

Ontslagvergoeding na beëindiging internationaal arbeidsverleden: een fiscale update

Trefwoorden Ontslagvergoedingen, OESO-commentaar, 12-maandenregel, Internationaal werken, Belastingheffing
Auteurs mr. Jan Bart Schober en mr. Chaima Chaoui
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds 5 februari 2022 wordt het heffingsrecht over ontslagvergoedingen in internationale situaties niet langer bepaald op basis van het werkpatroon in de laatste twaalf maanden van de dienstbetrekking, maar (in beginsel) op basis van het werkpatroon gedurende de gehele diensttijd waarop de ontslagvergoeding is gebaseerd. Deze verandering in aanpak zou geschikt(er) zijn om dubbele (non) heffing te voorkomen. In dit artikel gaan de auteurs nader in op het nieuw aangekondigde beleid rondom ontslagvergoedingen. Voor werkgevers is het van belang om op de hoogte te zijn van deze ontwikkeling omdat het een impact kan hebben op de inhouding van loonbelasting over ontslagvergoedingen van cross-border employees.


mr. Jan Bart Schober
Jan Bart Schober is belastingadviseur bij Loyens & Loeff N.V.

mr. Chaima Chaoui
Chaima Chaoui is belastingadviseur bij Loyens & Loeff N.V.