Handicap & Recht

Article

Schaduwrapporten bij het VN-verdrag Handicap

Hoe organisaties van personen met een handicap een rol kunnen spelen bij de beoordeling door het VN-Comité in Genève

Auteurs P. Vandelanotte en X. Deruytter
DOI
Auteursinformatie

P. Vandelanotte
Patrick Vandelanotte is coördinator van GRIP vzw, Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap. Hij volgt sinds tien jaar de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Vlaanderen op de voet, samen met tal van ervaringsdeskundigen en experten binnen GRIP. Deze mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap streeft naar gelijke rechten en gelijke kansen en is in Vlaanderen de sterkste pleitbezorger voor inclusie.

X. Deruytter
Xavier Deruytter is vrijwillige stafmedewerker bij GRIP. Hij heeft academische expertise in europeanisering en internationalisering van beleid.
  • Samenvatting

      De beoordeling van een landenrapportage door het VN-Comité Handicap is een belangrijk ijkmoment voor de implementatie van het verdrag. Door het indienen van een schaduwrapport kunnen organisaties van mensen met een handicap inbreng hebben bij de beoordeling van het landenrapport door het Comité. De Vlaamse mensenrechtenorganisatie van mensen met een handicap, GRIP, heeft dat in 2011 gedaan. In deze bijdrage worden de vereisten voor het indienen van een schaduwrapport besproken. De auteurs beschrijven hoe GRIP de schaduwrapportage en de presentatie bij het VN-Comité heeft aangepakt. Daarnaast beschrijven zij welke impact het schaduwrapport heeft gehad op de uiteindelijke conclusies van het Comité.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.