Justitiële verkenningen

Article

Ouderen als slachtoffer van criminaliteit

Een kwantitatief beeld van de Nederlandse situatie

Trefwoorden victimization, crime, older people, fear, behavior
Auteurs Drs. M. Akkermans
Auteursinformatie

Drs. M. Akkermans
Drs. Math Akkermans is als onderzoeker verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek, waar hij zich in het bijzonder bezighoudt met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van veiligheid en criminaliteit.
  • Samenvatting

      Older people are less frequent a victim of violence, crime against property, vandalism as well as cybercrime. This probably can partly be explained by the fact that elder people find themselves relatively less often in situations (think of public space, cyberspace) where the stakes of being victimized are high. Almost half of the older victims of violence know their offenders. Mostly they are from the same neighborhood. The majority of the violent offences against older people thereby occur in their everyday surroundings. Even though older people experience criminal offences less often, their attitude, the way they look at crime and adapt their behavior accordingly does – in most cases – not differ from the average Dutchman. Their fear of being victimized is equal to other age groups as is their assessment of the risk of being victimized and their behavior in avoiding unsafe places in their neighborhood.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.