PROCES

Artikel

Geruchten, frustraties en verdeeldheid

Belgische strafrechters over de strafuitvoering

Trefwoorden straftoemeting, tenuitvoerlegging, strafuitvoeringsrechtbank, rechters
Auteurs Kristel Beyens en Veerle Scheirs
Auteursinformatie

Kristel Beyens
Kristel Beyens is hoofddocent bij de vakgroep criminologie, Vrije Universiteit Brussel, Kristel.Beyens@vub.ac.be.

Veerle Scheirs
Veerle Scheirs is wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep criminologie, Vrije Universiteit Brussel, Veerle.Scheirs@vub.ac.be.
  • Samenvatting

      Rechters leggen straffen op. Maar in België worden gevangenisstraffen tot zes maanden vaak niet uitgevoerd. In de andere gevallen komt het gros van de veroordeelden voor strafeinde vrij. In welke mate hebben ze kennis van de strafuitvoering? En hoe gaan rechters hier mee om? Beïnvloedt een mogelijke vervroegde invrijheidstelling of niet-uitvoering van de straf hun strafbepaling? Gaan ze met andere woorden langere straffen opleggen om te compenseren voor deze niet – of gedeeltelijke uitvoering van de gevangenisstraf?Om deze vragen te beantwoorden lichten de auteurs eerst het (complexe) Belgische invrijheidsstellingsbeleid toe en wordt er stil gestaan bij de in 2007 opgerichte strafuitvoeringsrechtbanken. Vervolgens wordt op basis van survey-onderzoek, individuele en groepsinterviews met Belgische rechters hun visie op de strafuitvoering in kaart gebracht en de argumentaties met betrekking tot al dan niet compensatorisch gedrag besproken. Het gebruik van verschillende bevragingstechnieken zet de auteurs ook aan tot enkele methodologische reflecties omtrent de onderzoekbaarheid van dit vraagstuk.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.