PROCES

Article

Psychosociale en cognitieve verschillen tussen Caribische en Nederlandse gedetineerden

Trefwoorden Caribisch Nederland, gedetineerden, Papiamentstalige vragenlijsten, forensische psychologie
Auteurs Micha van de Vorst, Jochem Jansen en David Vinkers
DOI
Auteursinformatie

Micha van de Vorst
Micha van de Vorst is forensisch psycholoog in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) te Bonaire en het Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou. Hij is bezig met een promotieonderzoek op het gebied van Papiamentstalige testen bij justitiabelen op Bonaire en Curaçao.

Jochem Jansen
Dr. Jochem Jansen is universitair docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan de Universiteit Leiden. Hij onderzoekt het gevangeniswezen en de forensische zorg en was betrokken bij het WODC-onderzoek naar neurobiologische en psychosociale kenmerken van gedetineerden in Nederland en Caribisch Nederland.

David Vinkers
David Vinkers is psychiater en copromotor van het onderzoek naar Papiamentstalige testen bij justitiabelen op Bonaire en Curaçao. Hij doet onderzoek op forensisch psychiatrisch gebied bij Antilliaanse verdachten in Nederland en in Caribisch Nederland.
  • Samenvatting

      This article describes a comparative study between prisoners in Bonaire and in the Netherlands. Using questionnaires translated in Papiamento and Spanish, no differences were found in a wide range of psychosocial and cognitive measurements (among others intellectual disability, depression, anxiety, psychopathy and aggression). The prisoners in Bonaire were younger, had longer prison sentences and used drugs more often. The findings suggest that the use of questionnaires translated in Papiamento may improve diagnosis in Antillean defendants.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.