Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De fiscale aspecten van fondsvorming bij overlijden met ingang van 1 januari 2010

Trefwoorden lastbepaling, fondsvorming, afgezonderd particulier vermogen, toerekening vermogen
Auteurs Mw. mr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur besteedt aandacht aan de fiscale gevolgen van fondsvorming bij overlijden voor de Successiewet 1956 en de Wet inkomstenbelasting 2001 met ingang van 1 januari 2010. Daarbij wordt ingegaan op de verschillen tussen storting op een onder bewind te stellen bankrekening en inbreng in een stichting. Directe aanleiding van de bijdrage is de uitspraak van Hof Amsterdam 5 oktober 2010, LJN BO5044.


Mw. mr. K.M.L.L. van de Ven
Mr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en tevens werkzaam als kandidaat-notaris bij Metis Notarissen te Maastricht Airport.
Artikel

De ‘voorwaardelijke’ verklaring van erfrecht

Trefwoorden verklaring van erfrecht, tweetrapsmaking, dertigdagenclausule, andere voorwaarden testament
Auteurs Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld
SamenvattingAuteursinformatie

    Als er een voorwaarde aan een erfstelling is verbonden, heeft dat dan ook gevolgen voor de verklaring van erfrecht? Ja, er moet dan een ‘voorwaardelijke verklaring’ van erfrecht worden gemaakt. De auteur geeft een voorzet hoe de verklaring van erfrecht er bij vaak voorkomende testamentaire voorwaarden uit zou kunnen zien. In dat verband komt de tweetrapsmaking aan de orde.


Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld
Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld is juridisch directeur van Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en docent bij het Centrum voor Notarieel Recht aan de RU Nijmegen.
Jurisprudentie

(Onderhandse) schenking onder schuldigerkenning, artikel 7:177 BW en artikel 10 SW

Trefwoorden schenking onder schuldigerkenning, zakelijke rente, vormvereiste van notariele akte, art. 7:177 BW, art. 10 SW
Auteurs Mw. prof. T.J. Mellema-Kranenburg
SamenvattingAuteursinformatie

    Recent deed het hof Arnhem een uitspraak over onderhandse schenkingen onder schuldigerkenning. Het hof is van oordeel dat voor de geldigheid hiervan een notariële akte vereist is.Daarnaast kwam de vraag aan de orde hoe hoog de rente over schuldigerkenningen van voor 2010 moet zijn ter vermijding van toepasselijkheid van artikel 10 SW.


Mw. prof. T.J. Mellema-Kranenburg
Mw. prof. T.J. Mellema-Kranenburg is notaris bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.