Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De ouderlijke boedelverdeling en het overgangsrecht

Trefwoorden ouderlijke boedelverdeling, overgangsrecht, nietigheid (ouderlijke boedelverdeling), vernietigbaarheid (ouderlijke boedelverdeling), gesloten stelsel van uiterste wilsbeschikking
Auteurs Mr. P.C. van Es
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur besteedt aandacht aan het geldende overgangsrecht in het geval waarin een erflater die onder oud recht een ouderlijke boedelverdeling heeft gemaakt, onder huidig recht overlijdt. Art. 79 Overgangswet NBW voorkomt dat een dergelijke beschikking nietig is op grond van het feit dat zij naar huidig recht niet meer geldig gemaakt kan worden. De auteur betoogt dat – anders dan in de literatuur veelal wordt aangenomen – art. 127 Overgangswet NBW hierbij geen rol vervult naast art. 79 Overgangswet NBW
    .Voorts verdedigt hij – op grond van de ratio van de bepaling – dat art. 127 Overgangswet NBW in zoverre beperkt moet worden uitgelegd dat de bepaling alleen voorkomt dat een uiterste wilsbeschikking door een oude nietigheid of vernietigbaarheid wordt getroffen indien de betreffende uiterste wilsbeschikking naar huidig recht geldig kan worden gemaakt, dan wel indien het beoogde resultaat van de (onder oud recht) nietige of vernietigbare uiterste wilsbeschikking naar huidig recht langs een andere weg kan worden bereikt.


Mr. P.C. van Es
Mr. P.C. van Es is universitair hoofddocent notarieel recht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

De openheid van de notaris over erflaters testament

Trefwoorden afschriften en uittreksels uiterste wilsbeschikking(en), testamenten, openbaarheid erflaters testament, geheimhouding notaris testamenten, artikel 49 Wna
Auteurs Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld
SamenvattingAuteursinformatie

    Wanneer, aan wie en hoeveel mag een notaris na overlijden van de testateur over diens testament bekend maken? Wie heeft er recht op een afschrift of uittreksel van een testament? Mag de notaris ook inzage geven in herroepen testamenten? De auteur bespreekt aan de hand van recente jurisprudentie de ruimte die de notaris heeft bij het geven van openheid over de inhoud van een testament.


Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld
Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld is juridisch directeur Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en docent Centrum voor notarieel recht, RU Nijmegen.
Artikel

Giftenaftrek in de Wet IB 2001, de Wet Vpb 1969 en de Successiewet 1956

Trefwoorden schenking, gift, schenking terzake des doods, beogende instellingen, algemeen nut, giftenaftrek, sociaal belang behartigende instelling
Auteurs Mr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur bespreekt de giftenaftrek in de Wet IB 2001, de Wet Vpb en de Successiewet 1956. Ze gaat tevens in op de vrijstelling schenkbelasting van giften aan bepaalde instellingen.


Mr. K.M.L.L. van de Ven
Mr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en is tevens werkzaam als kandidaat-notaris bij Metis Notarissen Maastricht Airport.
Jurisprudentie

‘Vernietiging’ van een zuivere aanvaarding van een nalatenschap

Trefwoorden zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden, vernietiging, overbedelingsvordering
Auteurs Prof. mr. E.A.A. Luijten en Mw. Prof. mr. W.R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    Het komt wel eens voor dat erfgenamen een nalatenschap zuiver aanvaarden en pas later ontdekken dat zij beter zouden zijn overgegaan tot beneficiaire aanvaarding of zelfs tot verwerping van de betrokken nalatenschap. In deze bijdrage is gekozen voor een beschikking van Rechtbank Assen, sector kanton, d.d. 19 oktober 2010, nr. 295357/EK VERZ 10-10180, Notafax 2011, 74, waarin een erfgenaam zuiver had aanvaard, maar daarop later wilde terugkomen.


Prof. mr. E.A.A. Luijten
Prof. mr. E.A.A. Luijten is emeritus hoogleraar aan de RU Nijmegen, oud-notaris en thans advocaat te Heerlen.

Mw. Prof. mr. W.R. Meijer
Mw. prof. mr. W.R. Meijer is hoogleraar privaatrecht aan de OU Nederland, Heerlen.