Te_1874-1681_2023_024_003_covr
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Enkele vraagpunten bij de quasi-wettelijke verdeling, mede in het licht van het besluit van 15 juni 2022

Trefwoorden renteafspraak, testamentaire last, afwikkelingsbewind, handmatige ventielclausule, Waarderingsbesluit Successiewet 15 juni 2022
Auteurs Mr. dr. G.G.B. Boelens
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 15 juni 2022 verscheen het Waarderingsbesluit Successiewet. Nieuw in dit besluit is onder meer onderdeel 4, waarin wordt toegelicht hoe voor de Successiewet 1956 bij de waardering wordt omgegaan met een quasi-wettelijke verdeling. In (kritische) commentaren die in de literatuur zijn verschenen naar aanleiding van dit onderdeel, is betoogd dat de zogeheten ‘handmatige ventielclausule’ uitkomst kan bieden om de eventueel nadelige fiscale gevolgen van het besluit bij een quasi-wettelijke verdeling te omzeilen. Het voorgaande vormt een goede aanleiding om in het licht van het nieuwe Waarderingsbesluit stil te staan bij de quasi-wettelijke verdeling, en in het bijzonder bij enkele mogelijke civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke vragen die kunnen rijzen bij toepassing van de quasi-wettelijke verdeling, al dan niet gecombineerd met de handmatige ventielclausule.


Mr. dr. G.G.B. Boelens
Mr. dr. G.G.B. Boelens is wetenschappelijk medewerker van het Wetenschappelijk Bureau, sectie civiel (Parket), bij de Hoge Raad der Nederlanden en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Den Haag.
Artikel

Een beschouwing over het begrip inkorting en de gevolgen daarvan

Trefwoorden legitimaris, legitieme portie, legitimaire schulden, aansprakelijkheid, draagplicht
Auteurs Mr. R.E. Brinkman
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaat de auteur in op het begrip inkorting in de legitieme regeling. Het gaat bij de inkorting van makingen om de draagplicht voor legitimaire schulden, terwijl het bij de inkorting van giften gaat om de draagplicht en de aansprakelijkheid. In dit artikel wordt nader ingegaan op het begrip inkorting, zowel bij makingen als bij giften.


Mr. R.E. Brinkman
Mr. R.E. Brinkman is notaris te Hardenberg, als docent verbonden aan het Notarieel Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. N.M. de Roder en Mr. E.K.A. Zandijk
Auteursinformatie

Mr. N.M. de Roder
Mr. N.M. de Roder is notarieel en fiscaal jurist bij Netwerk Notarissen.

Mr. E.K.A. Zandijk
Mw. mr. E.K.A. Zandijk is coördinator notarieel kennisdomein bij Netwerk Notarissen.