13882066_covr
Rss

Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De juridische beoordeling van het postwhiplashsyndroom: stand van zaken

Trefwoorden Letselschade, whiplash, NVN-richtlijnen, medisch beoordelingstraject, moeilijk objectiveerbare klachten
Auteurs Mr. A. Kolder
SamenvattingAuteursinformatie

    Een voornaam deel van de letselschadezaken bestaat uit claims wegens whiplashletsel. In tal van die zaken was de schaderegeling altijd al moeizaam, voornamelijk omdat de claimklachten naar hun aard subjectief zijn, en in die zin ‘medisch onverklaarbaar’, dat medisch beeldvormend materiaal geen onderliggende afwijkingen laat zien. Sinds de terugtrekkende beweging van de neurologen – van oudsher dé beoordelaars van whiplashletsel – door middel van de in november 2007 gewijzigde NVN-richtlijnen is het regelingsproces nóg moeizamer geworden. Aan de hand van een overzicht van recente rechtspraak wordt bezien of daaraan voor de letselschadepraktijk handvatten zijn te ontlenen die de huidige whiplashproblematiek minder weerbarstig maken.


Mr. A. Kolder
Mr. A. Kolder is advocaat bij Houkes c.s. Advocaten te Emmen en als docent privaatrecht en promovendus aansprakelijkheidsrecht verbonden aan de RuG.
Artikel

Whiplash revisited

AMA-6 en de neuroloog: is alles eindelijk opgelost?

Trefwoorden whiplash, expertise, richtlijn NVN, moeilijk objectiveerbare klachten, AMA Guides
Auteurs Dr. E.M.H. van den Doel
SamenvattingAuteursinformatie

    De diagnose ‘whiplash’ blijft aanleiding geven tot discussie bij de afwikkeling van letselschade. Algemeen bekend is geworden dat de richtlijnen voor het vaststellen van functieverlies bij neurologische aandoeningen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) geen mogelijkheid meer bieden tot het vaststellen van een percentage functieverlies bij deze diagnose. In deze bijdrage wordt besproken of andere richtlijnen, in casu de zesde editie van de richtlijnen van de American Medical Association (AMA-6), deze mogelijkheid wel bieden en op welke wijze hiermee moet worden omgegaan.


Dr. E.M.H. van den Doel
Dr. E.M.H. van den Doel is neuroloog in het Meander Medisch Centrum in Baarn.
Artikel

De whiplashrichtlijn van de NVN van 2007 dient te worden herzien

Trefwoorden whiplash, expertise, richtlijn NVN, moeilijk objectiveerbare klachten, AMA Guides
Auteurs Dr. J. Vos
SamenvattingAuteursinformatie

    De forensische commissie van de NVN beweerde in 2007 dat er nooit afwijkingen waren aangetoond in de hersenen na een whiplash of hersenschudding. Derhalve werd besloten dat geen percentage invaliditeit kon worden toegekend bij aanhoudende klachten. In 2007 was echter al een aantal jaren bekend dat met een speciale MRI-techniek, diffusion tensor imaging, (DTI), er wel afwijkingen zichtbaar zijn die met een gewone CT-, of MRI-scan niet aantoonbaar zijn. Deze afwijkingen zijn nog jaren na het ongeval zichtbaar. DTI is nu beschikbaar in alle academische ziekenhuizen in Nederland.


Dr. J. Vos
Dr. J. Vos is neuroloog n.p., verbonden aan St Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam.