Boom Strafblad

Article

Als ik dood ben…

Over een zelfstandige strafbaarstelling van necrofilie

Trefwoorden Strafbaarstelling, Necrofilie, Lijkschennis, Formuleringscriteria
Auteurs mr. dr. S.S. (Sanne) Buisman
DOI
Auteursinformatie

mr. dr. S.S. (Sanne) Buisman
Sanne Buisman is universitair docent Straf(proces)recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Buisman maakte onderdeel uit van het onderzoeksteam dat WODC-onderzoek deed naar de strafbaarstelling van lijkschennis.
  • Samenvatting

      In 2023 constateerde drie zusters dat seksuele handelingen waren verricht met het overleden lichaam van hun moeder. De gebeurtenissen hadden grote impact op de nagedachtenis van de overleden dierbare. Toch kon de dader niet worden gestraft, omdat in Nederland necrofilie (nog) niet zelfstandig strafbaar is. In het licht van het thema ‘wildgroei aan strafbaarstellingen’, zal in deze bijdrage nader worden ingegaan op de vraag waarom necrofilie zelfstandige strafbaarstelling legitimeert en rechtvaardigt en hoe een nieuwe strafbepaling zou moeten worden samengesteld.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.