Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid

Article

Jehovah’s Getuigen: uitsluiting en mijding in het perspectief van de rechtsstaat

Trefwoorden shunning, Jehovah’s Witnesses, collective religious freedom, non-coercive persuasion, right to exclude dissidents
Auteurs Pieter Pel
DOI
Auteursinformatie

Pieter Pel
Mr. dr. P.T. Pel (1961) studeerde rechten en promoveerde op het onderwerp ‘Geestelijken in het recht’, over de rechtspositie van geestelijke functionarissen. Hij is lid van de redactieraad van het NTKR | Tijdschrift voor Recht en Religie en publiceert als niet-geassocieerd onderzoeker regelmatig over thema’s op het snijvlak van religie en recht, kerk en staat. Hij is daarnaast als advocaat verbonden aan Pel advocaten te Hattem en in die hoedanigheid frequent betrokken bij advisering en procedures op hetzelfde terrein.
  • Samenvatting

      Jehovah’s Witnesses (JW) are sometimes criticised for ‘shunning’ former congregants. This article focuses on the reproach of shunning and has a twofold purpose. Firstly: what is disfellowshipping and shunning about? For an adequate assessment, an analysis of the religious context and the policies JW applied therein is essential. Hereby sociological factors are taken into account as well. Secondly a legal study follows, in which voluntarily or involuntarily leaving the religious community of Jehovah's Witnesses is viewed in the broader constitutional legal framework in which religious communities and individual believers each have their own legal position, both in their mutual relationship to each other and in relation to the society they are in.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.