Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Article

Ook AfD heeft recht op gelijke kansen

Trefwoorden overheidscommunicatie, Bundesverfassungsgericht, gelijke kansen, neutraliteit, politieke partijen
Auteurs T.D. Geldof
DOI
Auteursinformatie

T.D. Geldof
T.D. (Tjebbe) Geldof LLM is docent/onderzoeker aan Tilburg University en schrijft een proefschrift over de juridische grenzen aan politieke overheidscommunicatie. De verdediging van het proefschrift staat gepland op 14 december 2022.
  • Samenvatting

      In een recent arrest over overheidscommunicatie heeft het Bundesverfassungsgericht enkele uitspraken van Angela Merkel over de politieke partij Alternative für Deutschland, ongrondwettig verklaard. Dit oordeel past goed in de sinds 1977 geldende jurisprudentielijn waarin de rechter overheidscommunicatie beoordeelt op grondwettigheid aan de hand van uit het Grundgesetz voortvloeiende beginselen van neutraliteit en gelijke kansen voor politieke partijen in de strijd om de gunst van de kiezer. Opvallend is dat die rechtspraak de laatste jaren vooral tot ontwikkeling is gekomen in zaken waarin regeringsleden uitspraken deden over Alternative für Deutschland, en het meest recente arrest is daar geen uitzondering op. Wel lijkt het Bundesverfassungsgericht in zijn nieuwste oordeel wat te ver door te schieten in de begrenzing van de communicatiebevoegdheden van de regering. Het hof leunt zwaar op de intentie van de bewindspersoon, terwijl het belangrijke contextuele factoren buiten beschouwing laat.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.