Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Article

Het formele toetsingsverbod heroverwogen

Trefwoorden Constitutionele toetsing, Formeel toetsingsverbod, Grondwet, grondwetsherzieningsprocedure, Weerbare rechtsstaat
Auteurs T.E.J.H. van Gennip
DOI
Auteursinformatie

T.E.J.H. van Gennip
Mr. drs. T.E.J.H. (Toni) van Gennip is universitair docent staatsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Staat en Recht (SteR).
  • Samenvatting

      Het artikel van Van Gennip heeft het formeel toetsingsverbod als onderwerp. Bij de vraag over de invoering van constitutionele toetsing valt ook te bezien of formele toetsing mogelijk moet zijn. Formele toetsing betreft de grondwettigheid van wetten in het kader van de eisen van de wetgevingsprocedure zoals onder andere neergelegd in artikel 81 tot en met 88 Grondwet of grondwetsherzieningsprocedure van artikel 137 Grondwet. De Hoge Raad heeft altijd van formele toetsing afgezien zoals in het standaardarrest Prof. Van den Bergh. Niettemin kan ook het formeel toetsingsverbod tegen het licht gehouden gelet op de huidige discussie over constitutionele toetsing. De vraag is tegen deze achtergrond of formele toetsing meerwaarde kan hebben ter de versterking van de rechtsstaat. Dit artikel behandelt twee verschillende vormen van formele toetsing, te weten: formele toetsing van wetgeving en formele toetsing van grondwetgeving. Volgens de auteur blijkt dat in het bijzonder de toetsing van grondwetgeving aan formele grondwettelijke regels meerwaarde kan hebben.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.