Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Article

Recente constitutionele veranderingen in het Verenigd Koninkrijk: een schuivende machtsbalans van parlement naar regering?

Trefwoorden Ontbindingsrecht, Brexit, Prerogatief, Delegatie, Parlement
Auteurs S.P. van Oort
DOI
Auteursinformatie

S.P. van Oort
Mr. drs. S.P. (Simon) van Oort is buitenpromovendus aan de Radboud Universiteit en coördinerend specialistisch adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij schrijft dit stuk op persoonlijke titel.
  • Samenvatting

      De machtsbalans in het Verenigd Koninkrijk verschuift van het parlement naar de regering. Dat is het beeld dat ontstaat bij bestudering van een aantal recente Britse wetgevingsontwikkelingen: de Dissolution and Calling of Parliament Act 2022, de Elections Act 2022, de Northern Ireland Protocol Bill en de Retained EU Law (Revocation and Reform) Act 2023. Thematisch hebben deze ontwikkelingen grotendeels betrekking op de Brexit. Het Britse vertrek uit de Europese Unie trilt daarmee nog flink door in de interne staatkundige verhoudingen. De rode draad is dat er steeds meer bevoegdheden bij de regering komen te liggen en (dus) minder bij het parlement. De wetgevende bevoegdheid van het parlement – en soms ook het begrotingsrecht – staat onder druk met de snelle opkomst van zogenoemde super-enabling clauses, al dan niet gepaard met Hendrik VIII bevoegdheden. Met het opnieuw tot leven wekken van het ontbindingsrecht is het koninklijk prerogatief terug van weggeweest. De met de Elections Act 2022 ingevoerde strategie- en beleidsverklaring doet ten slotte serieuze vragen rijzen over de onafhankelijkheid van de Electoral Commission.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.