Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Contracteren

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2009 Alle samenvattingen uitklappen

    In een redactioneel artikel geeft de redactie een toelichting op het tijdschriftnummer in kwestie.

Column

Ontwikkelingen in het consumentenrecht

Trefwoorden consumentenbescherming, consumentenrecht, consument
Auteurs Prof. mr. J.G.J. Rinkes
SamenvattingAuteursinformatie

    Consumentenbeschermende regelgeving dient te bestaan uit ‘hard and fast rules’ en dient te worden gecodificeerd in een helder (leesbaar en begrijpelijk) wetboek van consumentenrechten. De niveaubepaling daarvan is lastig, maar voor wat de auteur betreft: het voorstel voor een richtlijn betreffende consumentenrechten kan dienen als de eerste basis voor een ‘European Consumer Code’ en verdient alle steun.


Prof. mr. J.G.J. Rinkes
Prof. mr. J.G.J. Rinkes is hoogleraar privaatrecht aan de Open Universiteit, bijzonder hoogleraar Europees consumentenrecht, Maastricht University, en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem.
Artikel

De aanneming van bouwwerken in het ‘Ontwerp Gemeenschappelijk Referentiekader’ en in Nederland: toezicht tijdens de bouw en oplevering van het werk

Trefwoorden bouw, bouwwerken, ontwerp gemeenschappelijk referentiekader
Auteurs Mw. mr. B.J. Broekema-Engelen en Mr. ir. F.M. van Cassel
SamenvattingAuteursinformatie

    Het artikel spitst zich toe op de aanneming van bouwwerken, meer in het bijzonder op het toezicht tijdens de bouw en oplevering van het werk in de PEL SC en in de diverse nationale (wettelijke en contractuele) regelingen. Auteurs bevelen na bestudering van verschillende regelingen ten slotte aan de Europese regelgeving niet toe te passen.


Mw. mr. B.J. Broekema-Engelen
Mw. mr. B.J. Broekema-Engelen is secretaris verbonden aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Mr. ir. F.M. van Cassel
Mr. ir. F.M. van Cassel is secretaris verbonden aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw.
Case

Opbouw en aansprakelijkheidsregeling in ICT~Office-voorwaarden 2009 kritisch bekeken

Trefwoorden ICT~Office, ICT~Office-voorwaarden, algemene voorwaarden
Auteurs Mr. T.J. de Graaf
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur heeft een kritische blik geworpen op de nieuwe ICT~Office-voorwaarden, in het bijzonder op de opbouw en de aansprakelijkheidsregeling en meent dat die uit het oogpunt van de leverancier belangrijke verbeteringen bevatten, maar ook beter hadden gekund.


Mr. T.J. de Graaf
Tycho de Graaf is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam en universitair docent aan de Universiteit Leiden.
Praktijk

Leerstukken – Elektronisch contracteren, maar toch de pen (moeten) hanteren?

Trefwoorden elektronisch contracteren, schriftelijkheidsvereiste, elektronische terbeschikkingstelling
Auteurs Mw. mr. E.C. Kraan-Beekman
SamenvattingAuteursinformatie

    Wetsvoorstel 31 358 bevat een aantal voorstellen om de mogelijkheden om elektronisch te contracteren te verruimen. Het wetsvoorstel laat echter de kans onbenut om duidelijkheid te verschaffen inzake het schriftelijkheidsvereiste met betrekking tot vele rechtshandelingen ánders dan overeenkomsten. Bij de behandeling in de Eerste Kamer heeft de minister begin juni 2009 in dit verband wel een opvallende uitspraak gedaan, waar in deze bijdrage nader op is ingegaan. Tot slot zullen enkele kanttekeningen worden geplaatst bij de opmerking van de minister dat algemene voorwaarden ook per USB-stick, DVD of CD-rom ter beschikking kunnen worden gesteld.


Mw. mr. E.C. Kraan-Beekman
Mw. mr. E.C. Kraan-Beekman is advocaat bij Baker & McKenzie te Amsterdam.

    Uit een vergelijking tussen de teksten van het juist geïntroduceerde Rome I en het EVO volgt dat Rome I verandering brengt in de regeling van de rechtskeuze. Die veranderingen worden in dit artikel onder de loep genomen. Daartoe wordt aan de volgende onderwerpen aandacht besteed: (1) de totstandkoming van een rechtskeuze; (2) vrijheid van de contractspartijen een contractuele rechtskeuze te maken; (3) bepalingen en regels die de werking of de effecten van een geldige rechtskeuze beperken; en (4) de vraag in hoeverre een keuze voor niet-statelijk recht is toegestaan.


Mw. mr. A. van der Kruk
Mw. mr. A. van der Kruk is advocaat bij Simmons & Simmons te Rotterdam.
Boekbespreking

D. Haas, De grenzen van het recht op nakoming, Recht en Praktijk nr. 176, Deventer: Kluwer 2009

Trefwoorden nakoming, Haas, grenzen van het recht op nakoming
Auteurs Mw. mr. A.L.J.A. Schreuder
SamenvattingAuteursinformatie

    Auteur bespreekt het proefschrift van Haas en merkt op dat het prettig en is geschreven en gedegen is. De grenzen van het recht op nakoming in samenhang met hieraan gerelateerde problematiek, worden hierin helder in kaart gebracht. Toch leent dit boek zich minder voor directe toepassing door de praktijkjurist. Dat neemt echter niet weg dat de procesadvocaat hieruit inspiratie voor de te hanteren “line of defense” kan putten, mede gelet op de opzet van dit boek. Voorts vormen de inzichten van Haas zonder meer een belangrijke bijdrage aan het (vooralsnog) academische debat over complexe onderwerpen zoals relatieve nakoming en de verzuimregeling.


Mw. mr. A.L.J.A. Schreuder
Mw. mr. A.L.J.A. Schreuder is advocaat bij Baker & McKenzie te Amsterdam.

    In Agenda worden lezingen, conferenties en andere evenementen aangekondigd.