RegelMaat

Article

Over versterking van constitutionele toetsing in het wetgevingsproces

Trefwoorden grondrechten, Grondwet, constitutie, wetgeving
Auteurs P.B.C.D.F. van Sasse van IJsselt
DOI
Auteursinformatie

P.B.C.D.F. van Sasse van IJsselt
Prof. mr. dr. P.B.C.D.F. (Paul) van Sasse van IJsselt is bijzonder hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, aldaar mede verbonden aan het Expertisecentrum openbare orde & veiligheid, onderzoeker bij de Afdeling staats- en bestuursrecht van de VU Amsterdam en raadadviseur bij de Raad van State.
  • Samenvatting

      Constitutionele toetsing ex ante en ex post zijn nauw met elkaar verbonden. In deze bijdrage neemt de auteur de vraag ter hand of, en zo ja, wat nodig is om de constitutionele toetsing in het wetgevingsproces te versterken. Hij concludeert dat er al een fors aantal (constitutionele) toetsinstrumenten en -momenten van ontwerpwetgeving bestaat, en dat de belangrijkste winst zal zitten in een breedgedragen attitude en aanvaarding dat constitutionele toetsing een ambacht is dat tijd en aandacht vergt, waarvoor capaciteit en prioriteit aanwezig moeten zijn bij de relevante organisaties. Daarvoor is onderhoud en/of (door)ontwikkeling van een constitutionele cultuur een vereiste.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.