Tijdschrift voor Toezicht

Miscellaneous

Daadwerkelijk gedrag veranderen? Kennis van biases geen ‘nice-to-have’, maar een ‘must-have’

Trefwoorden gedragsverandering, gedrag, biases, toezicht en wetenschap
Auteurs Cornell Vernooij, Maarten Hendriks en Steven ten Have
DOI
Auteursinformatie

Cornell Vernooij
Drs. C.M. Vernooij is organisatieadviseur bij TEN HAVE Change Management.

Maarten Hendriks
Mr. drs. M.D. Hendriks is organisatieadviseur bij TEN HAVE Change Management.

Steven ten Have
Prof. dr. mr. S. ten Have is hoogleraar Strategie en Verandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en organisatieadviseur en partner bij TEN HAVE Change Management. Daarnaast bekleedt Steven verschillende functies als toezichthouder, onder meer als voorzitter RvC van de Vereniging van Effectenbezitters en vicevoorzitter van de RvT van het St. Antonius Ziekenhuis, en is hij raad bij de Ondernemingskamer.
  • Samenvatting

      Decennia aan wetenschappelijk onderzoek leert ons dat wij in ons denken en handelen sterk beïnvloed worden door biases. Toch is hier binnen de praktijk van toezicht vaak beperkt aandacht voor. Een gemiste kans, zeker voor toezichthouders die, intern of extern, publiek of privaat, het verschil willen maken in het nemen van betere besluiten en het daadwerkelijk veranderen van gedrag. Dit essay beargumenteert en illustreert het belang om je bewust te zijn van de invloed van biases op het gedrag van mensen en niet in de laatste plaats van jezelf; een must-have voor toezichthouders.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.