Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Case Law

Uitspraak inzake dwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder: de toepasselijkheid en het collectief toetsen van de doorbrekingsleer

Rb. Noord-Holland 29 maart 2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:2811

Trefwoorden verjaring, historisch onrecht, schadevergoeding, collectieve actie, redelijkheid en billijkheid
Auteurs Mr. dr. L.A.B.M. Wijntjens
DOI
Auteursinformatie

Mr. dr. L.A.B.M. Wijntjens
Mr. dr. L.A.B.M. Wijntjens is werkzaam als universitair hoofddocent aansprakelijkheidsrecht bij de Open Universiteit en als lid-jurist bij het Regionale Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt geflecteerd op een zaak waarin kloostercongregatie de Goede Herder wordt aangesproken omdat zij onrechtmatig zou hebben gehandeld door vrouwen dwangarbeid te laten verrichten. De belangrijkste rechtsvraag in deze zaak is of het beroep op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, zodat de verjaring moet worden doorbroken. De rechtbank oordeelt dat de doorbrekingsleer ook kan worden toegepast in de onderhavige zaak en dus niet alleen in gevallen van verborgen schade. De verjaring kan echter niet als groep worden doorbroken, daarvoor verschillen de individuele omstandigheden te veel van elkaar.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.