Boom Strafblad

Article

Denken als een boef om slimmer te zijn dan een boef

Een verkenning van de knelpunten bij een eventuele ‘verbreding’ van de kroongetuigenregeling

Trefwoorden Kroongetuigenregeling, Kroongetuige, Artikel 2 EVRM, Opsporingsmethoden, Regelgeving
Auteurs mr. B. (Bram) Groothoff, mr. T.I. (Tess) Castelijn en I. (Imane) Bourahtouf
DOI
Auteursinformatie

mr. B. (Bram) Groothoff
Bram Groothoff is docent/onderzoeker straf(proces)recht aan de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel is hij bezig met een proefschrift waarin de verhouding van ingrijpende opsporingsmethoden met de notie van integere opsporing wordt verkend.

mr. T.I. (Tess) Castelijn
Tess Castelijn is docent straf(proces)recht aan de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

I. (Imane) Bourahtouf
Imane Bourathouf is derdejaars bachelorstudent Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt de voorgestelde ‘verbetering’ van de kroongetuigenregeling verkend. Allereerst komt de verhouding van een de verbreding en daarmee mogelijk een grotere toestroom van het aantal kroongetuigen met de verplichtingen van artikel 2 EVRM aan bod. Vervolgens wordt het theoretische kader geschetst waaruit enkele aandachtspunten volgen voor de inrichting van ingrijpende opsporingsmethoden in het algemeen en de kroongetuigenregeling in het bijzonder. Hierna volgt een analyse van het voorstel van de minister aan de hand van de volgende aandachtspunten: de beoogde resultaten, de explicitering van de morele prijs en het waken voor tegenstrijdige regelgeving.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.