Milton A. Castelen
Mr. Milton A. Castelen LL.M. is advocaat bij het Hof van Justitie van Suriname en heeft mede enkele zaken aanhangig gemaakt bij het Constitutioneel Hof van Suriname. Hij is gespecialiseerd in onder andere Internationaal Gezondheidsrecht, Mensenrechten en Milieurecht.
  • Samenvatting

      Deze beschouwing heeft als stelling dat het Surinaamse rechtssysteem deel uitmaakt van het Inter-Amerikaanse rechtssysteem. Daarom herbergt de bijna uitsluitende gerichtheid van de Surinaamse rechtspraktijk op het Europese rechtssysteem het risico dat Suriname op een wijze die strijdig is met het Inter-Amerikaanse rechtssysteem invulling geeft aan de maatregel van preventieve hechtenis in het strafprocesrecht.
      In de beschouwing is deze stelling met name getoetst aan het Amerikaanse Verdrag inzake de Rechten van de Mens (AVRM), in samenhang met de artikelen 26 en 27 van het Verdrag van Wenen inzake het Verdragenrecht, de artikelen 105 en 106 van de Grondwet (Gw) en relevante uitspraken en bevindingen van respectievelijk het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens (IAHRM) en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACRM).
      Geconcludeerd wordt dat zowel wettelijke bepalingen als de rechtspraktijk van Suriname ter zake de preventieve hechtenis in strijd zijn met het Inter-Amerikaanse rechtssysteem, in het bijzonder met het AVRM en ter zake doende uitspraken en bevindingen van respectievelijk het IAHRM en de IACRM.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.