01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Het recht op voortplanting en zijn grenzen

Auteurs Prof. mr. A.C. Hendriks

Prof. mr. A.C. Hendriks
Artikel

Gunstbetoon en medische hulpmiddelen

Trefwoorden Gedragscode Medische Hulpmiddelen, gunstbetoon, medische hulpmiddelen, zelfregulering, reclame
Auteurs Mr. M.E. de Bruin en prof. mr. M.D.B. Schutjens
SamenvattingAuteursinformatie

    De wetgeving voor medische hulpmiddelen bevat – in tegenstelling tot de wetgeving voor geneesmiddelen – nauwelijks bepalingen over reclame en in het geheel geen bepalingen over financiële relaties (gunstbetoon) tussen leveranciers van hulpmiddelen en zorgprofessionals, waaronder artsen. Met ingang van 1 januari 2012 is de Gedragscode Medische Hulpmiddelen in werking getreden. Deze gedragscode bindt de leden van zes koepelorganisaties van fabrikanten/leveranciers van medische hulpmiddelen en stelt onder meer voorwaarden aan het geven van geschenken, financiële ondersteuning bij (deelname aan) bijeenkomsten, betaling voor dienstverlening en sponsoring. De Gedragscode gaat uit van wederkerigheid (wat leveranciers niet mogen aanbieden, mogen zorgprofessionals ook niet aannemen). Zorgprofessionals zullen formeel echter pas aan de Gedragscode gebonden zijn indien zij deze ook als zodanig hebben onderschreven.


Mr. M.E. de Bruin
Mirjam de Bruin is als juridisch adviseur op het gebied van de gezondheidszorg werkzaam bij Schutjens De Bruin.

prof. mr. M.D.B. Schutjens
Marie-Hélène Schutjens is als juridisch adviseur op het gebied van de gezondheidszorg werkzaam bij Schutjens De Bruin. Marie-Hélène Schutjens is tevens deeltijd hoogleraar farmaceutisch recht aan de UU.
Artikel

Wie betaalt de schade van de patiënt in geval van een disfunctionerende prothese?

Trefwoorden aansprakelijkheid, arts, medisch hulpmiddel, producent, prothese, zorgverzekering
Auteurs Mr. R.P. Wijne
SamenvattingAuteursinformatie

    De afgelopen tijd wordt in de media veel aandacht besteed aan disfunctionerende protheses. Het blijkt niet om één zaak te gaan, maar betreft verschillende soorten protheses. Veelal zijn grote aantallen patiënten de dupe van een disfunctionerende prothese en lijden zij materiële en immateriële schade. In het onderhavige artikel wordt onderzoek gedaan naar de vergoedingsmogelijkheden in geval van schade die het gevolg is van een bij de geneeskundige behandeling gebruikte disfunctionerende prothese. Daarbij wordt acht geslagen op hetgeen de zorgverzekeraar, de arts en de producent aan de patiënt zouden moeten vergoeden en van welke verweren deze partijen zich kunnen bedienen.


Mr. R.P. Wijne
Rolinka Wijne is lid-jurist bij de Tuchtcolleges ’s-Gravenhage en Amsterdam en docent Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt voorts als buitenpromovendus aan een onderzoek naar de aansprakelijkheid van de arts en het ziekenhuis.
Column

De consulent en de niet-aanspreekbare patiënt

Een commentaar op de nadere uitleg van het euthanasiestandpunt van de KNMG

Trefwoorden consultatieplicht, Euthanasiewet, gevorderde dementie, niet-aanspreekbare patiënt, schriftelijke wilsverklaring
Auteurs Prof. dr. G.A. den Hartogh
SamenvattingAuteursinformatie

    De KNMG heeft onlangs in een nadere uitleg van het Standpunt euthanasie uit 2003 de ‘medisch-professionele norm’ geformuleerd dat bij de wettelijk vereiste consultatie de consulent met de patiënt over de euthanasie moet hebben gecommuniceerd. Daarbij wordt erkend dat toepassing van de norm ertoe kan leiden dat een euthanasie als onzorgvuldig moet worden beschouwd hoewel die aan alle zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet voldoet. Ik betoog in dit commentaar dat de KNMG weinig argumenten aanvoert waarom het nodig zou zijn strikter te zijn dan de wet en dat geen van deze argumenten overtuigt.


Prof. dr. G.A. den Hartogh
Govert den Hartogh is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam en was lid van een regionale toetsingscommissie euthanasie van 1998 tot 2010.
Recent

De lancering van medische hulpmiddelen op de Europese markt

Een beschrijving van het proces met enkele aanbevelingen

Trefwoorden CE-markering, conformiteitsbeoordeling, medische hulpmiddelen, notified body, PIP-implantaat
Auteurs Mr. drs. S.M. Singh
SamenvattingAuteursinformatie

    Voor het op de markt brengen van medische hulpmiddelen is geen vergunning nodig. De fabrikant moet een contract sluiten met een in een lidstaat aangewezen ‘aangemelde instelling’ om een conformiteitsbeoordeling uit te voeren over de medische hulpmiddelen. De producten worden dan getoetst aan de Richtlijn medische hulpmiddelen (93/42/EG). Als de producten voldoen wordt een CE-markering afgegeven en op het product aangebracht. De conformiteitsbeoordeling wordt vooral gedaan aan de hand van documenten. Dit artikel beschrijft de procedure om medische hulpmiddelen op de markt te brengen. Er worden kanttekeningen geplaatst bij deze procedure en enkele aanbevelingen gegeven.


Mr. drs. S.M. Singh
Shanta Marjolein Singh is advocaat te Amsterdam en gastonderzoeker Europees recht Universiteit van Amsterdam.
Praktijk

Kroniek rechtspraak strafrecht

Trefwoorden deskundigenbewijs, IGZ, medische fouten, Professionele standaard, verschoningsrecht
Auteurs Mr. B.C.W. van Eijck en mr. C.W. Noorduyn
SamenvattingAuteursinformatie

    Aan bod komt de jurisprudentie van 1 november 2010 tot 1 maart 2012. Er wordt stilgestaan bij uitspraken betreffende het (afgeleid) medisch verschoningsrecht. Centraal daarbij staat het door de Hoge Raad te hanteren toetsingskader en de daaraan gekoppelde vraag wanneer sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. Verder wordt een aantal uitspraken besproken waarbij medische fouten, zowel binnen de reguliere geneeskunst als in het alternatieve circuit, strafrechtelijk worden afgedaan. De professionele standaard en de geldende medische inzichten, ingevuld door deskundigen spelen daarbij een belangrijke rol. Verder wordt kritisch gekeken naar de samenloop van tucht- en strafrechtelijke procedures ter zake van hetzelfde feitencomplex.


Mr. B.C.W. van Eijck
Boudewijn van Eijck is advocaat bij Sjöcrona van Stigt Advocaten te Rotterdam (<www.svsadvocates.com>), gespecialiseerd in onder meer het medische straf- en tuchtrecht.

mr. C.W. Noorduyn
Carolien Noorduyn is advocaat bij Sjöcrona van Stigt Advocaten te Den Haag (<www.svsadvocates.com>), gespecialiseerd in onder meer het medische straf- en tuchtrecht.

    Diagnose-informatie op declaraties; privacy: gedeeltelijk zelf voorzien; opdracht opnieuw te beslissen op de bezwaren

    Specialistische dieetadvisering geen verzekerde prestatie meer; NVD e.a. voldoen niet aan relativiteitsvereiste; NFK voldoet wel; geen strijd met deugdelijke belangenafweging, zorgvuldigheidsbeginsel, huidige beleid en/of rechtszekerheidsbeginsel: afwijzing vorderingen

    BJZ verzoekt om vervangende toestemming voor voorschrijven anticonceptiepil voor minderjarige: verzoek verleent

    Beroep klaagster op haar verschoningsrecht minder zwaarwegend dan het belang bij een zorgvuldige en zo objectief mogelijke waarheidsvinding: klacht ongegrond